úterý 7. května 2024

Irský premiér slibuje flexibilitu v jednáních o severoirském protokolu

Irský protokol v brexitové smlouvě byl možná až moc přísný, nechal se slyšet staronový irský premiér. V dalších jednáních slibuje větší flexibilitu.

irsko

Irsko je opět místem neklidu.
Zdroj: Pixabay.com

  • Irsko je opět místem neklidu.
  • Zdroj: Pixabay.com

Protokol o Severním Irsku upravuje obchodní pravidla po odchodu Británie z Evropské unie. Díky němu Severnímu Irsku po brexitu zůstala otevřená hranice s Irskem, které je nadále členem sedmadvacítky. Zároveň ale region částečně ztratil dosavadní pevná pouta se zbytkem Británie, protože některé zboží putující mezi oběma částmi ostrovní země nyní podléhá kontrolám.

V minulosti jsem řekl, že když jsme protokol navrhovali, když byl původně projednáván, byl možná příliš přísný,“ uvedl nedávno nastoupivší irský premiér Leo Varadkar s tím, že chyby se udály na všech stranách. Napříště prý má být Dublin pod jeho vedením „rozumný a flexibilní“.

Takže jsme ochotni projevit flexibilitu a přistoupit na kompromisy. Chceme, aby došlo k dohodě,“ dodal premiér. Tlak na uzavření dohody v těchto dnech sílí protože se blíží 19. leden, který je stanoven vládnou ve Westminsteru pro vypsání nových voleb v Severním Irsku, kde se stále nepodařilo sestavit funkční vládu.

Tamější komunita, které podporuje členství ve Spojeném království, dohodu kritizuje za vytvoření hranice mezi Severním Irskem a zbytkem unie. Kritici protestovali i při prosincovém jmenování Varadkara premiérem před parlamentem. Padaly i zmínky o tom, že v důsledku pobrexitového vývoje je Velkopáteční dohoda, která ukončila násilnosti, mrtvá.

Zdroj: The Guardian

Související

292347868_561471588767904_248550605279832422_n
Hudba

AC/DC vyprodali celé turné za jediný den. Český fanoušek však musí na Slovensko

30178411391_f248eb3af1_b
Zahraniční

Irsko bude mít nového premiéra. Jeho úkolem je zabránit nástupu radikalismu

prof
Zahraniční

Irský premiér rezignoval. Nové volby to automaticky neznamená

Den svatého Patrika
Světové dny Zajímavosti

Den svatého Patrika