pondělí 6. května 2024

Irský premiér rezignoval. Nové volby to automaticky neznamená

Irský premiér Leo Varadkar oznámil rezignaci. Říká, že čas předat vedení někomu dalšímu.

prof

Irský předseda vlády Leo Varadkar (20. 3. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Irský předseda vlády Leo Varadkar (20. 3. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

Irský premiér Leo Varadkar ve středu potvrdil zprávy o své rezignaci. S okamžitou platností končí jako předseda vládní strany Fine Gael a z křesla šéfa vlády odejde hned, jak bude připravený jeho nástupce. Agentura Reuters uvedla, že Varadkarova rezignace nemusí automaticky znamenat nové volby, ale mohl by jej nahradit jiný zástupce Fine Gael.

Varadkar strávil v politice 20 let, z toho třináct jako člen kabinetu a sedm jako předseda strany a premiér. Varadkar zdůraznil, že je čas předat vedení někomu dalšímu, a prohlásil, že jeho vláda udělala mnoho k tomu, aby zlepšila zdravotní péči, snížila finanční zátěž rodičů a zabránila vytvoření tvrdé hranice mezi Irskem a Severním Irskem po brexitu.

Zpráva o jeho pravděpodobné rezignaci se objevila ráno, kdy se nečekaně sešla irská vláda poté, co ve veřejném hlasování byly zamítnuty návrhy ústavních změn navrhované vládou. V referendu se lidé vyjádřili proti vypuštění formulací o ženách v domácnosti a rodinách tvořených pouze manželskými páry, což je považováno za porážku pro Varadkarovu vládu. Premiér tehdy uvedl, že vláda respektuje výsledek referenda a přijímá za něj odpovědnost.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0792729294
Zahraniční

Průměrný věk světových lídrů je 62 let. Biden nejstarší není

profimedia-0869769174
Zahraniční

Biden označil Japonsko a Indii za xenofobní země

profimedia-0867356632
Zahraniční

Trump má zaplatit další pokutu

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen
Domácí

Šéfka Evropské komise přijede na konci dubna do Prahy