Irsko bude mít nového premiéra. Jeho úkolem je zabránit nástupu radikalismu

Irsko s výměnou premiéra svůj politický kurz nezmění. Vládní koalici však voliči ubývají a průzkumy favorizují krajně levicovou stranu Sinn Fein.

30178411391_f248eb3af1_b

Budoucí irský premiér Simon Harris.
Zdroj: Flickr

  • Budoucí irský premiér Simon Harris.
  • Zdroj: Flickr

Poté, co po referendu, v němž se Irové postavili za tradiční rodinné hodnoty a dosavadní postavení žen ve společnosti, rezignoval premiér a zastánce progresivismu Leo Varadkar, se novým předsedou vlády stane teprve 37letý Simon Harris. Ten byl zvolen rovněž do čela nejsilnější irské strany Fine Gael. Premiérský post už má Harris jistý, protože do uzávěrky přihlášek na předsedu vlády, se žádný jiný kandidát nepřihlásil. Volby se uskuteční 9. dubna.

Harris už prohlásil, že bude, stejně jako Varadkar zastávat ostře proevropský kurz, odsoudil ruské počínání na Ukrajině a vyzval k příměří v Pásmu Gazy. Zároveň však řekl, že jeho úkolem bude řešit migraci a pomáhat malým podnikům. Budoucí premiér se zatím do paměti Irů nejvíce zapsal jako člověk, který se stal v roce 2020 původní tváří boje proti pandemii onemocnění Covid-19.

Jeho úkol v čele Fine Gael však nebude jednoduchý. Bude mít zhruba rok na to, aby odvrátil nepříznivý vývoj předvolebných preferencí, kdy liberálně-demokratické straně rychle ubývají voliči a jasným favoritem nadcházejících voleb je krajně levicová Sinn Fein, která požaduje spojení se Severním Irskem.

Autor: Jan Skala

Související

Roulette-finlandsfarja
Domácí

Ať si zvolí lid. Obec vypsala referendum ohledně kontroverzního kasína

GNcCm0bWoAEJp6G
Zahraniční

Separatistické ambice Katalánska končí. Volby vyhráli socialisté blízcí Madridu

profimedia-0871304670
Zahraniční

Totální krach vlády i prezidenta. Severní Makedonie se kloní ke konzervatismu

profimedia-0792729294
Zahraniční

Průměrný věk světových lídrů je 62 let. Biden nejstarší není