Amsterdamská policie ukončila akci podporující Hamás, pomohly jí buldozery

Maskovaní demonstranti provolávající motto teroristického Hamásu, násilí, barikády, obsazený kampus – propalestinská akce v Amsterdamu nevydržela ani přes noc. V celách skončilo 140 lidí.

profimedia-0870795686

Zásah v kampusu univerzity v Amsterdamu.
Zdroj: Profimedia

  • Zásah v kampusu univerzity v Amsterdamu.
  • Zdroj: Profimedia

Demonstrace v areálu univerzity v amsterdamském Roeterseilandu začala v pondělí odpoledne, když demonstranti oznámili, že si berou zpět kampus v solidaritě s lidem Palestiny a vyjádřili obdiv k podobným univerzitním protestům ve Spojených státech. V kampusu si postavili stany, zablokovali dva mosty i vchod do areálu a vytrhali dlažbu z chodníků. Tu pak házeli po policistech. Brutálně také útočili na své odpůrce.

Požadovali například, aby všechny amsterdamské univerzity přerušily vazby s Izraelem kvůli konfliktu, který rozpoutal Hamás 7. října krvavým masakrem na hudebním festivalu.

Univerzita několikrát vyzvala demonstranty, aby odešli, ale jen málo z nich to respektovalo. "Následovala nebezpečná a ponurá situace, kdy došlo k několika incidentům, při nichž demonstranti házeli pyrotechniku, bili lidi, pálili izraelskou vlajku a stavěli barikády. Vzhledem k tomu, že byl v sázce veřejný pořádek a bezpečnost, rozhodla policie, státní zastupitelství a starosta o zásahu. Hluboce litujeme, že to muselo dopadnout takhle. Demonstrace jsou na univerzitě jsou povolené, ale bez zakrývání obličeje, blokád, nocování nebo atmosféry zastrašování," uvedla univerzita na svém webu.

Těžkooděnci dorazili na místo kolem třetí ráno, na pomoc s barikádami si přizvali buldozery. Protestující po nich házeli cihly a pyrotechniku. V půl páté byla většina demonstrantů pryč.

Po několikahodinové propalestinské akci zůstala v kampusu jen spoušť. Na místě jsou hromady odpadu a poničených stanů, budovy mají posprejovaná okna i stěny, chodníky bude nutné znovu vydláždit.

Související

sonda4
Zahraniční Video

Teroristé zfanatizovali studenty univerzit v USA, Evropě, Asii i Austrálii

profimedia-0867474369
Zahraniční Video

Miluji Hamás, protože zabíjí Židy. Vlna antisemitismu se z USA přelévá do Evropy

GL6bQhsWcAAsAj1
Zahraniční

Inflace denně požírá Argentině finance. Studenti však protestují proti škrtům

Demonstrant na Kolumbijské univerzitě s logem Hamásu
Zahraniční

Nacistické Německo na americké půdě: Protiizraelské protesty na univerzitách sílí