úterý 14. května 2024

Den svatého Patrika

Tradiční irský svátek si našel cestu i do našich končin. Jak vznikl?

Den svatého Patrika

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Laura Tancredi

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Laura Tancredi

Každý 17. březen se zahalí do zelených barev. Zelená je jak barvou Irska, tak také symbolem jara. Během oslav Dne svatého Patrika v Irsku a v mnoha dalších zemích po celém světě lidé nosí zelené oblečení a doplňky, aby ukázali svou úctu ke svatému Patrikovi a k irské kultuře. U nás se zejména obarvuje alkohol včetně piva.

Den je nepřekvapivě pojmenován po svatém Patrikovi, patronu Irska. Patrik byl biskup, který přišel do Irska v 5. století a pomohl tam šířit křesťanství. Podle legendy měl Patrik použít shamrcok (obdoba našeho trojlístku) jako pomůcku při vysvětlování Svaté Trojice Irům. Shamrock se následně stal symbolem Irska a objevuje se v mnoha tradičních irských výrobcích a dekoracích. Den se začal slavit v 17. století. Původní oslavy zahrnovaly průvody, tance, zpěvy a hodování.

Kromě shamrocku jsou symbolem Dne svatého Patrika tradiční irské motivy, jako harfy a keltské uzly. V mnoha zemích jsou také populárními symboly leprikóni, malí zelení trpaslíci, kteří podle legendy ukrývají hrnce s pokladem.

Autor: Šimon Mitro

Související

odometr
Světové dny Auta

Den odometru

Světový rekordman v počtu shybů za minutu Adam Sandel
Inspirace Zajímavosti

Harvardský učitel udělal rekordních 77 shybů za minutu

Devaterčata se svými rodiči
Ostatní Zajímavosti

První devaterčata na světě oslavila třetí narozeniny

cukrovka
Zdraví Zajímavosti

Inzulin by se mohl polykat. Vědci vymysleli pilulky pro diabetiky