pátek 26. dubna 2024

Zničení Kachovky ohrožuje chlazení jaderné elektrárny v Záporoží

Záporožská jaderná elektrárna používala k chlazení reaktorů vodu z Kachovské přehrady. Po jejím zničení je chlazení ohroženo.

Záporožská jaderná elektrárna

Záporožská jaderná elektrárna
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Záporožská jaderná elektrárna
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (IAEA) pečlivě sleduje situaci v jaderné elektrárně Záporoží poté, co došlo ke zničení Kachovské přehrady. Hned v úterý vydala IAEA prohlášení, že „Záporožská jaderná elektrárna nepředstavuje po zničení přehrady bezprostřední jaderné riziko.

Jaderná elektrárna v Záporoží, která je od března 2022 pod ruskou okupací, je závislá na vodě z přehrady. Využívá ji ke chlazení reaktorů. Ruské síly používají elektrárnu jako vojenskou základnu k opakovaným útokům na území Ukrajiny.

Na začátku května IAEA varovala, že situace v elektrárně je „stále více nepředvídatelná a potenciálně nebezpečná“ kvůli častosti ostřelování v blízkosti. Nyní po zničení Kachovky IAEA uvádí, že je chladící nádrž v jaderné elektrárně v ohrožení. Organizace pro jadernou bezpečnost tvrdí, že ztráta chladící nádrže by nemusela být katastrofální, protože by se mohly použít jiné zdroje vody, jako jsou čerpadla, aby se předešlo roztavení paliva a případnému úniku radioaktivity.

Autor: Šimon Mitro

Související

41747191065_3347661fca_b
Zahraniční

Evropa je smrtelná, musíme více zbrojit a zbavit se závislosti na USA, tvrdí Macron

GMAQt-nWAAArnI_
Zahraniční

Bělorusko odvrátilo dronový útok. Litva za ním však údajně není

Joe_Biden_(48651174447)
Zahraniční

Biden podepsal. Ukrajina může očekávat pomoc už v následujících hodinách

profimedia-0769391619
Zahraniční

Finsko staví plot na hranici s Ruskem. Je to náš nepřítel, tvrdí Helsinky