pondělí 6. května 2024

Evropa je smrtelná, musíme více zbrojit a zbavit se závislosti na USA, tvrdí Macron

Válka na Ukrajině i na Blízkém východě připomněla Evropě, jak je smrtelná. Francouzský prezident proto vyzývá k mnohem většímu zbrojení a zbavení se závislosti na Spojených státech.

41747191065_3347661fca_b

Emmanuel Macron vyzývá Evropu k mnohem masivnějšímu zbrojení.
Zdroj: Flickr

  • Emmanuel Macron vyzývá Evropu k mnohem masivnějšímu zbrojení.
  • Zdroj: Flickr

Francouzský prezident Emmanuel Macron se z mírotvůrce, do jehož role se pasoval po začátku války na Ukrajině, stává jedním ze západoevropských jestřábů. Podle něho rychlé a mnohem větší zbrojení je důležité pro budoucnost starého kontinentu a mělo by být jednou z priorit dalších let. Macron tak na pařížské Sorbonně načrtl úkoly, které Evropu čekají po červnových eurovolbách. Unijní země by se podle něho měly začít zbavovat závislosti na Spojených státech a více budovat vztahy s Velkou Británií. Tento postoj Macron zmínil v souvislosti s pravděpodobností, že po listopadových volbách do Bílého domu usedne Donald Trump.

Podle šéfa Elysejského paláce je Evropa nyní smrtelná a ohrožuje jí jak konflikt na Ukrajině a imperiální politika Ruska, tak situace na Blízkém východě. "Musíme vyrábět více, musíme vyrábět rychleji a musíme vyrábět jako Evropané," řekl francouzský prezident ke stavu zbrojního průmyslu, který byl evropskými státy léta zanedbáván.

Už od zahájení války na Ukrajině se Evropa snaží navýšit výrobu munice. Ta však zatím putuje na Ukrajinu, kdy ani tyto dodávky nestačí pokrýt potřeby Kyjeva. Podle Macrona je rovněž důležité, aby unijní země spolupracovaly při nákupu a výrobě zbraní a neodebíraly je o mimounijních zemí, zejména z Číny.

Proti Macronovu projevu před Sorbonnou protestovala řada propalestinských laděných odpůrců války na Blízkém východě.

Autor: Jan Skala

Související

GMUj4YLWAAAwnDd
Zahraniční

Lipavský na Putinovu inauguraci zástupce nepošle. Jiní evropští politici přijedou

profimedia-0870621627
Zahraniční

Čínský prezident diskutoval v Paříži o ruské agresi i válce v Gaze

profimedia-0870597944
Zahraniční

Čínský prezident zavítal do Francie. Bude jednat s Macronem o ruské agresi

Bednářová
Krimi

Bednářová může dál učit. Soud jí definitivně zprostil obžaloby