pondělí 6. května 2024

Spojené státy se vrací k síťové neutralitě

Americká Federální komise pro spoje přijala rozhodnutí o obnovení pravidel síťové neutrality.

síťová neutralita

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Síťová neutralita, tedy princip zaručující otevřený internet bez vnějších zásahů, se vrací. Federální komise pro spoje (FCC) ve čtvrtek schválila obnovení pravidel, která mají znovu zajistit otevřený a spravedlivý přístup k internetu. Toto rozhodnutí reprezentuje obrat oproti politice předchozí administrativy, která síťovou neutralitu zrušila.

FCC věří, že každý spotřebitel si zaslouží rychlý, otevřený a spravedlivý přístup k internetu. Předsedkyně komise, Jessica Rosenworcel, kritizovala minulou FCC za zahození autority a rozhodnutí, že širokopásmové připojení nepotřebuje dohled.

Síťová neutralita zaručuje, že poskytovatelé internetových služeb nesmí blokovat nebo zvýhodňovat určití obsah nebo aplikace. Toto opatření se především dotkne operátorů AT&T, Comcast, Spectrum a Verizon. FCC také nařídila čínským telekomunikačním společnostem, aby ukončily služby širokopásmového přístupu k internetu ve Spojených státech.

Obnovení pravidel síťové neutrality bylo prioritou prezidenta Joea Bidena, který vyzval FCC k tomuto kroku. Demokraté získali kontrolu nad komisí loni v říjnu, což umožnilo prosazení těchto pravidel. Republikáni tvrdí, že pravidla síťové neutrality brání inovacím a snižují investice, ale demokraté tento názor odmítají.

Síťová neutralita

  • Princip rovnoprávnosti přenášených dat po internetu. Zabraňuje poskytovatelům internetu zvýhodňování nebo naopak zpomalování či blokování přístupu na vybrané internetové stránky nebo k vybranému obsahu.
  • Konečný uživatel tak má plně ve své dispozici způsob, jakým využije své datové připojení.

Autor: Šimon Mitro

Související

USA a Čína
Zahraniční

Většina Američanů vnímá Čínu negativně

27095245666_6fdbb262e7_b
Zahraniční

Chystá se ukrajinská protiofenziva. Ovšem až na rok 2025, řekli Američané

GMpZDMOXwAERcfd
Zahraniční

Střídání znepřátelených armád. Místo Američanů jsou na téže základně Rusové

profimedia-0869769174
Zahraniční

Biden označil Japonsko a Indii za xenofobní země