pondělí 6. května 2024

Den Vetřelce

I sci-fi série Vetřelec má svůj vlastní svátek.

Vetřelec: Covenant

Záběr z filmu Vetřelec: Covenant
Zdroj: 20th Century Fox

  • Záběr z filmu Vetřelec: Covenant
  • Zdroj: 20th Century Fox

Šestadvacátý duben patří hororové sci-fi sérii Vetřelec. Ikonický Alien se na plátnech kin objevil v roce 1979 a od té doby bylo natočeno hned několik filmových pokračování. Fanoušci však uznávají především první a druhý díl od režijních matadorů Ridleyho Scotta a Jamese Camerona. Další Vetřelcovy variace se netěší přízni kritiků ani diváků.

Naposledy se mimozemský zabiják objevil v kinech v roce 2017 ve filmu Vetřelec: Covenant opět pod režijními vedením Scotta. Šlo však o nevydařenou kombinaci předchozího filozofujícího Promethea s prvním dílem, která kritiky ani diváky nezaujala. Další verze se dočkají diváci již letos v srpnu, 45 let po premiéře prvního dílu. Vetřelec: Romulus by měl být ryzím hororem pod taktovkou Fede Alvareze, který má na kontě například horor Smrt ve tmě.

Datum 26. dubna bylo pro Den Vetřelce vybráno kvůli odkazu na fiktivní planetu LV-426, která se objevuje v prvním filmu. Oslava dnešního dne je jasná, pusťte si váš oblíbený film s Vetřelcem. Všechny díly Vetřelce jsou dostupné na streamovací službě Disney+.

Autor: Šimon Mitro

Související

Záběr ze seriálu The Mandalorian
Světové dny Kino

Den Star Wars

Záběr ze seriálu Firefly.
Světové dny Streaming

Den Firefly

Den prvního kontaktu ze série Star Trek.
Světové dny

Den Prvního kontaktu

Matrix Resurrections
Film a TV Kino

Chystá se pátý Matrix. Wachowskou nahradí Goddard