sobota 4. května 2024

Biden podepsal. Ukrajina může očekávat pomoc už v následujících hodinách

Už to jde rychle. Poté, co víkendu pomoc Ukrajině uvolnila Sněmovna reprezentantů, dnes jej schválil Senát a nakonec podepsal i premiér Joe Biden. Ukrajina první vojenský materiál dostane možná už zítra.

Joe_Biden_(48651174447)

Americký prezident Joe Biden slíbil, že pomoc Ukrajině odjede v řádu hodin.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Americký prezident Joe Biden slíbil, že pomoc Ukrajině odjede v řádu hodin.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Jak americký prezident Joe Biden předeslal, tak také učinil. Takřka ihned poté, co americký Senát potvrdil balík pomoci Ukrajině, Izraeli a Tchaj-wanu, připojil k němu svůj podpis, čímž zákon uvedl v platnost. Zároveň vystoupil s projevem, v němž sdělil, že první část pomoci na Ukrajinu odjede v řádu hodin a požádal všechny zúčastněné o urychlené jednání. 61 miliard pro Ukrajinu se totiž měsíce zdržovalo ve Sněmovně reprezentantů, kde zákon blokovali republikánští poslanci.

V nejbližší době by tak na Ukrajinu mělo odjet vybavení pro protivzdušnou obranu, dělostřelecká a raketová munice a obrněná vozidla, celkově zatím za jednu miliardu dolarů. Další dodávky mají následovat v řádu dnů až týdnů. Bílý dům si od schválení pomoci slibuje zastavení postupu ruské armády, která zdecimované ukrajinské jednotky tlačí do vnitrozemí a na některých místech už dosáhla řeky Dněpr. Zahraniční agentury se však shodují na tom, že nynější dodávky vojenského materiálu a peněz Ukrajině nezaručují obrat na bojištích.

Autor: Jan Skala

Související

Dmitry_Peskov_(2023-03-21)
Zahraniční

Začíná přituhovat. Kreml označil britské a francouzské jednání za velmi nebezpečné

4507076853_0feeb937ce_b
Ekonomika

Gazprom padá ke dnu. Za obrovskou ztrátou je propad dodávek do Evropy

GMpZDMOXwAERcfd
Zahraniční

Střídání znepřátelených armád. Místo Američanů jsou na téže základně Rusové

profimedia-0869769174
Zahraniční

Biden označil Japonsko a Indii za xenofobní země