pondělí 6. května 2024

Margay, urial, osináč a nosálové – liberecká zoo hlásí nadílku mláďat

Mimořádně roztomilá samička margayů, extrémně vzácné mládě urialů, tajemný vrh nosálů nebo rozkošný osinák – to jsou jen některá z mláďat, která se narodila v liberecké zoo.

margay mládě

Mládě margaye se narodilo v liberecké zoo.
Zdroj: Zoo Liberec

  • Mládě margaye se narodilo v liberecké zoo.
  • Zdroj: Zoo Liberec

Velké oči, elegantní tělo a schopnost slézat ze stromů hlavou dolů, tak se dá stručně popsat margay, ocelot dlouhoocasý. Mládě přišlo v Liberci na svět v polovině ledna, ale jeho matka si jej dlouho pečlivě střežila v malém boxu uvnitř vyhřívané vnitřní ubikace. „První týdny patří mládě matce a my se jim snažíme dopřát co nejvíce klidu a při výchově nijak nerušit. Poprvé jsme na mládě sáhli až při nedávné veterinární kontrole, při které jsme zjistili, že se jedná o samičku,“ vysvětluje zooložka a kurátorka chovu šelem Dorota Gremlicová. Šelmička už teď řádí ve vnitřní ubikaci. Po přeočkování příští týden bude smět i do venkovního výběhu.

Samička se narodila také urialům bucharským, vzácné a silně ohrožené asijské kopytníky chovají jen čtyři zoo na světě. „Celková populace urialů bucharských chovaných v zoologických zahradách čítá pouhých 38 jedinců a každý přírůstek je proto pro záchranu druhu obrovským přínosem. Malá samička uriala přišla na svět 20. dubna,“ uvádí hlavní zoolog Luboš Melichar s tím, že mládě už dovádí ve venkovní expozici.

urial

Tajemný je zatím vrh nosálů bělohubých. Chovatelé totiž ani netuší, kolik mláďat se narodilo. „První indicií o existenci mláďat byla změna chování samice, která ze dne na den odmítala vycházet z boudy ven na krmení. Následně se z boudy začalo ozývat typické pískání, které nám přítomnost malých nosálů potvrdilo. Jejich počet a pohlaví zatím neznáme, matka musí dostat prostor a klid nutný k jejich péči. Jasno budeme mít až za několik týdnů, kdy provedeme první veterinární prohlídku a vakcinaci,“ říká hlavní zoolog Luboš Melichar.

Mláďata nosálů jsou na světě deset dní, a to je doba, kdy začínají vidět. Za další měsíc, až budou více pohyblivá, začnou opouštět svou boudu a pomalu prozkoumávat okolí.

Od nového roku přišly v liberecké zoo na svět čtyři desítky mláďat. Mezi nimi je okouzlující osinák africký, paterčata surikat nebo tropické žabky.

osinák mládě

Osinák africký.

Související

Lachtaní samička Mano
Domácí Fauna

Liberecká zoo přišla o samici lachtana

Sambar skvrnitý
Ostatní Fauna

Liberecká zoo přivítala na svět mládě jelínka sambary

profimedia-0775054232
Domácí Fauna

Zoo Liberec povede mezinárodní skupinu expertů na záchranu dravců

nosal_belohuby 1
Ostatní Fauna

Dva nosálí bráškové si zvykají na nový domov v liberecké zoo