čtvrtek 9. května 2024

Znečištění Plumlovské přehrady řeší kraj

Plumlovská přehrada je plná fosforu. Dlouhodobé znečištění řešili zástupci kraje s okolními obcemi.

Vodní nádrž Plumlov

Vodní nádrž Plumlov
Zdroj: Olomoucký kraj

  • Vodní nádrž Plumlov
  • Zdroj: Olomoucký kraj

Zástupci Olomouckého kraje, Povodí Moravy a obcí kolem Plumlova se spojili, aby řešili problém dlouhodobě znečistěné vody v Plumlovské vodní nádrži. Přehrada trpí vysokou koncentrací fosforu, který poskytuje úrodnou půdu pro sinice, což každoročně způsobuje předčasné ukončení koupací sezony.

Kraj spolu s obcemi každý rok přispívá na odstranění fosforu, aby prodloužil koupací sezónu, ale s rostoucí klimatickou změnou tento postup už nestačí. Proto je v plánu další opatření ve spolupráci s Povodím Moravy a obcemi, které by mělo dlouhodobě zlepšit kvalitu vody v nádrži.

Jedním z možných řešení je zlepšení práce čističek odpadních vod, které momentálně provozuje pouze pět z devíti okolních obcí. Tyto čističky budou muset zlepšit svůj výkon. Snížení koncentrace fosforu je zodpovědností Povodí Moravy, které dostává dotace od Olomouckého kraje, města Plumlova, Prostějova a několika vesnic v okolí.

Povodí Moravy přislíbilo pomoc obcím při výběru technologie čističek odpadních vod a stanovení limitů na odtoku, což by mělo zajistit kvalitní vodu v nádrži co nejdéle. Nicméně, nelze ovlivnit průtok a teplotu vody, které také mají zásadní vliv na procesy ve vodní nádrži.

Autor: Šimon Mitro

Související

Nemo zachraňuje
Zahraniční

Obří Nemo jako zachránce oceánů. Speciální dron kontroluje kvalitu vody

znečištění plasty
Zahraniční Ekologie

Znečištění plasty má řešit globální smlouva OSN

Puštík bělavý
Domácí Fauna

V Jeseníkách ornitologové sčítali sovy. Žije zde šest druhů

kontejnery
Domácí Ekologie

Obce se zlepšují ve třídění odpadu. Nejlepší výsledky má Olomoucký kraj