pondělí 20. května 2024

Bankovní asociace zlepšila odhad českého HDP na letošní rok

Podle ČBA česká ekonomika zrychlí růst na 1,4 procenta v letošním roce. Inflace klesne.

Kč

Ilustrační foto.
Zdroj: Wallpaper Flare

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wallpaper Flare

Česká bankovní asociace (ČBA) zlepšila prognózu české ekonomiky. Podle ČBA by měla ekonomika zrychlit růst na 1,4 procenta v letošním roce. Ještě v únoru činil předpokládaný růst 1,2 procenta. Zlepšení výhledu je důsledkem mírného oživení v zahraničí, které podpoří tuzemský export i poptávku. Domácí spotřeba, která byla v minulých letech tažena nízkými úrokovými sazbami a rostoucími mzdami, by letos měla růst o 2,5 procenta. Reálné mzdy by měly vzrůst o téměř čtyři procenta, i když část růstu ztlumí dopady konsolidačního balíčku.

Investice by měly v letošním roce vzrůst o 2,6 procenta, a to v důsledků nižších úrokových sazeb a pokračující nutnosti investovat do energetických úspor. Tuzemský trh práce zůstává v dobré kondici s nejnižší mírou nezaměstnanosti v EU, která by letos měla mírně vzrůst na 3,8 procenta.

Česká národní banka (ČNB) bude pokračovat ve snižování úrokových sazeb, do konce roku by se její hlavní sazba měla podle prognózy snížit na 4 procenta. Na konci roku 2025 by se sazba ČNB měla podle ČBA pohybovat okolo 3,5 procenta.

Autor: Šimon Mitro

Související

peníze
Ekonomika

Česká republika klesla v Indexu prosperity

placení
Ekonomika

Tržby v maloobchodě zrychlily na 6,1 procenta

stavba
Ekonomika

Průmysl i stavebnictví byly v březnu v minusu

euro
Ekonomika

Inflace v eurozóně je na 2,4 procentech. Růst ekonomiky překonal očekávání