neděle 19. května 2024

Znečištění plasty má řešit globální smlouva OSN

Členské státy OSN se dohodly na intenzivní práci a cílí na dokončení globální smlouvy o nakládání s plastovými dopady a transformaci ekonomiky.

znečištění plasty

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Čtvrté zasedání Mezivládního vyjednávacího výboru (INC-4) v Ottawě zaznamenalo významný pokrok v jednáních týkajících se nakládání s plastovými odpady a financování transformace ekonomik. Členové OSN se shodli na potřebě intenzivnější práce na mezinárodní smlouvě, která by měla být dokončena do konce tohoto roku.

Cílem navrhované mezinárodní smlouvy je omezit plastové znečištění do roku 2040 a změnit postoj k jednorázovému používání plastových výrobků. Česká republika a EU již mají legislativu v této oblasti, ale výzva spočívá v zapojení zemí, které zaostávají. „Je to příležitost, jak na celosvětové úrovni nastavit rovné podmínky napříč celým životním cyklem plastů – od stádia polymerizace v chemických provozech přes produktový design, výrobu, udržitelnou spotřebu, až po nakládání s plastovými odpady a následným využitím materiálů jako druhotných surovin a recyklátů v duchu principů cirkulární ekonomiky,“ sděluje ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Závěrečné páté zasedání INC proběhne v Koreji na konci roku, kde by měla být dojednána nová mnohostranná smlouva o omezení plastového znečištění.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0870192164
Zahraniční

V Súdánu hladoví miliony lidí, varuje OSN

1000007716
Zahraniční

OSN chce členství pro Palestinu. Devět členů, včetně ČR, bylo proti

חדראוכלכרםשלום5845
Zahraniční

OSN i USA se zlobí na Izrael. Kvůli bombardování i blokování pomoci

14852082802_5cd4e1c307_b
Zahraniční

Hamás zveřejnil statistiku. V Pásmu Gazy už zemřelo skoro 35 tisíc lidí