pátek 3. května 2024

Obce se zlepšují ve třídění odpadu. Nejlepší výsledky má Olomoucký kraj

Českým obcím se daří lépe třídit komunální odpad.

kontejnery

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Podle dat z Ministerstva životního prostředí se situace v třídění komunálního odpadu v českých obcích zlepšuje. Olomoucký a Pardubický kraj třídí polovinu veškerého papíru, skla, kovů, plastů, biologického odpadu, dřeva a textilu produkovaného domácnostmi a malými firmami. Data za rok 2022 ukazují pozitivní trend ve snaze o odvracení odpadů od skládek.

Ministr životního prostředí Petr Hladík komentuje, že kraje i obce se stále více snaží o třídění, což se odráží v nižším množství komunálního odpadu na skládkách. Nicméně zdůrazňuje, že je třeba ještě více investovat do třídění a recyklace, protože v roce 2025 budou obce povinně třídit minimálně 60 procent veškerého odpadu z domácností.

Podle dosažených výsledků se na prvních čtyřech místech umístily kraje Olomoucký, Pardubický, Vysočina a Moravskoslezský, kde se vytřídilo kolem 50 procent veškerého komunálního odpadu. Naopak nejméně se třídil odpad v Praze a v Ústeckém kraji. Velká města jako Pardubice, Olomouc a Ostrava dosáhla úspěšného třídění kolem 53 procent. Zjištění ukazují, že středně velké obce dosahují nejlepších výsledků, zatímco velká města nad 100 tisíc obyvatel jsou na tom hůře.

Autor: Šimon Mitro

Související

Tříděný odpad
Domácí

Odpad z podnikání nepatří do popelnic ani do kontejnerů na třídění

Power_Station_Dětmarovice_2010
Domácí

Konec dýmu z dětmarovických komínů. Elektrárna začne přecházet na jádro

parní vlak
Domácí Tipy na výlety

O letních prázdninách budou po Pardubicku jezdit parní vlaky

Puštík bělavý
Domácí Fauna

V Jeseníkách ornitologové sčítali sovy. Žije zde šest druhů