pondělí 20. května 2024

Atmosféra v Berlíně houstne, žháři podpálili radnici molotovovým koktejlem

Berlín má čím dál větší problém s propalestinskými aktivisty a se šířením nenávisti vůči Izraeli a Židům. Kromě běžných protestních akcích a obsazení univerzitních budov tam ale aktivisté přitvrdili. Podpálili radnici ve čtvrti Tiergarten.

GNHDCYIWIAAMqRN

Zásah hasičů v Berlíně.
Zdroj: X / Berlínský hasičský sbor

  • Zásah hasičů v Berlíně.
  • Zdroj: X / Berlínský hasičský sbor

Pravděpodobně při tom použili zápalnou láhev. Svědci viděli dvojici mužů, jak z místa činu utíká. Na budově se po uhašení požáru našly nápisy Gaza hoří, Berlín hoří nebo Varování pro Berlín, necháme ho shořet. Policie označila souvislost mezi požárem a graffiti za zřejmou.

Berlínský komisař pro antisemitismus Samuel Salzborn řekl, že je třeba se ještě víc zaměřit na antisemitskou a protiizraelskou eskalaci posledních týdnů a měsíců. „Antisemitská nenávist míří proti Židům, ale zároveň i proti ústředním prvkům demokracie – proti shromážděním, proti zástupcům médií, a tím i proti svobodě tisku, stejně jako proti policistům, a tím i proti monopolu státu na použití síly. A jak to v současné době vypadá s radnicí v Tiergartenu: také proti demokratickému státu jako takovému," uvedl.

Související

GNycFnEWMAAucE5
Krimi

Další synagoga měla shořet. Francouzská policie útočníka zastřelila

Požár skaldu olejů v Kladně (16. 5. 2024)
Domácí

V Kladně hoří sklad olejů. Místní nemají větrat

požár
Domácí

Hrozí požáry, platí zákaz rozdělávání ohňů, jízd parních lokomotiv i lampiónů

1000007733
Zahraniční

Varšavu dusí hustý dým. Obří obchodní centrum je v plamenech