čtvrtek 9. května 2024

V Jeseníkách ornitologové sčítali sovy. Žije zde šest druhů

Ornitologové mapovali v Jeseníkách soví populaci. V regionu žije cekem šest druhů.

Puštík bělavý

Puštík bělavý
Zdroj: Flickr

  • Puštík bělavý
  • Zdroj: Flickr

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) ve spolupráci s Moravským ornitologickým spolkem v polovině dubna organizovaly akci sčítání sov v CHKO Jeseníky. Dobrovolníci, mezi nimiž byli profesionální i amatérští ornitologové, se sešli, aby pomohli zaznamenat hlasové projevy sov na předem vytipovaných trasách.

Cílem akce bylo získat detailní informace o početnosti a rozšíření šesti druhů sov žijících v Jeseníkách. „Takto organizované sčítání sov jsme uspořádali poprvé a doufám, že se stane tradicí. Nejde pouze o mapování těchto pozoruhodných tvorů, ale také o setkání zájemců o přírodu, vzájemnou výměnu znalostí a zkušeností,“ říká jeden z organizátorů Daniel Křenek z AOPK ČR.

Kromě poslechu využívali ornitologové i moderní techniku v podobě diktafonů umístěných v lesích, kde je předpoklad výskytu sov. V jedné oblasti dokonce slyšeli i vytí vlků. První výsledky sčítání ukázaly přítomnost šesti samců kulíška nejmenšího a i jednoho samce výra velkého. Nejvzácnějším druhem byl puštík bělavý, který se v této oblasti usadil teprve nedávno. Puštík obecný byl nejčastěji zaznamenaným druhem s celkem 26 teritorii, včetně pozorování páru při tokání. Také bylo zjištěno devět samců vzácného sýce rousného. Kromě sov byli zaznamenáni dva jeřábci lesní a osm sluků lesních.

Za zmínku stojí, že nejmladšímu účastníkovi, který noční pochůzku bez problémů zvládl, samozřejmě v doprovodu dospělého, bylo 10 let. Zapojení takto mladých lidí nás těší, považujeme za důležité, aby získávali vztah k přírodě,“ dodává Miroslav Havira z AOPK ČR.

Autor: Šimon Mitro

Související

Los evropský
Domácí Fauna

Do Krkonoš se po stovkách let vrací los evropský

horská louka
Domácí Příroda

Původní druhy rostlin mizí z české krajiny

chobotnice
Zahraniční Fauna

Velkochov chobotnic má vzniknout na Kanárských ostrovech. Ochránci zvířat bijí na poplach

Medvěd grizzly
Zahraniční Fauna

Medvěd grizzly se vrátí do Washingtonu, kde byl vyhuben