pondělí 20. května 2024

Obří Nemo jako zachránce oceánů. Speciální dron kontroluje kvalitu vody

Nemo zachraňuje oceány, to není název dalšího dílu oblíbeného animovaného filmu pro děti, ale skutečnost. Jedná se o speciálního robota, který kontroluje kvalitu vody a zdravotní stav ryb.

Nemo zachraňuje

Obří Nemo monitoruje kvalitu vody v oceánech i sladkých vodách.
Zdroj: Aquaai

  • Obří Nemo monitoruje kvalitu vody v oceánech i sladkých vodách.
  • Zdroj: Aquaai

Obřího klauna očkatého připomíná speciální vodní dron vyvinutý k monitorování kvality vody a zdraví ryb. Jeho podoba je záměrná, aby prý nenarušoval přirozené prostředí vodních živočichů při sběru důležitých dat a aby se mohl ve vodě hravě pohybovat. Měří 1,3 metru, váží třicet kilo a je vybavený kamerami a senzory pro měření metrik, jako je kyslík, salinita a úrovně pH.

Za vším je osmiletá dcera spoluzakladatele společnosti Simeona Pieterkoskyho. Poté, co se dozvěděla o oceánské krizi, poprosila svého otce, aby zachránil moře. Pieterkosky měl z minulosti zkušenosti s animatronikou pro hororové filmy, navrhnout robotickou rybu tak pro něj byla hračka.

Technologie už zkoumá kvalitu vody v Kalifornii a v Norsku, kde má firma dceřinou společnost. Působí ve slané i sladké vodě, v přehradách i na rybích farmách, kde si jí chválí nejvíc hlavně kvůli přesnější kontrole zdraví ryb. Běžně totiž hodnoty měří napevno umístěné senzory a ryby se prý často shlukují mimo jejich dosah, zatímco Nemo se dostane do jejich bezprostřední blízkosti.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

IMG_20240423_123449_1040x520
Domácí

Nebezpečné sršně asijské k nám přivezl kamion z Francie

Vodní nádrž Plumlov
Domácí

Znečištění Plumlovské přehrady řeší kraj

kamery
Zahraniční

Čína monitoruje zakázky podpořené státními financemi 24 hodin denně

koupání
Domácí

Koupání jen na vlastní riziko. Hygienici varují před špatnou kvalitou vodu