pondělí 6. května 2024

Zapáchající a špinavý Mount Everest prý zachrání sáčky na lidské výkaly

Horolezci, kteří se pokouší zdolat nejvyšší vrchol světa Mount Everest, budou mít nově povinnost přinášet si zpět z túry své exkrementy ve speciálních sáčcích. Znečištění lidskými výměšky je dlouhodobý problém.

Fxo6p7AX0A4dCAo

Odpadky na Mount Everestu.
Zdroj: Twitter

  • Odpadky na Mount Everestu.
  • Zdroj: Twitter

Na nehezký pohled a zápach si stěžují mnozí návštěvníci nejvyšší hory na světě. Problém to ale není jen estetický. Pomalý rozklad všudypřítomného biologického odpadu už prý přivodil horolezcům onemocnění, navíc ohrožuje životní prostředí.

Úřad obce Pasang Lhamu proto zavedl radikální opatření. Každý návštěvník od 1. března, kdy na Everestu začíná sezóna, si bude muset v základním táboře koupit sáčky, ve kterých zpět z hory odnese všechno, co vyprodukoval. Speciální sáček s chemikálií neutralizuje zápach a ničí bakterie. Lze ho použít vícekrát. Za nedodržování nařízení budou hrozit návštěvníkům vysoké pokuty.

Podle odhadů se mezi prvním a čtvrtým výškovým táborem kolem stezek povalují tři tuny lidských exkrementů. Téměř polovina z nich je v nejvyšším táboře South Col, kde není téměř žádný sníh a v zamrzlé zemi nelze vykopat díru.

Výkaly nejsou jediným znečištěním přírody. Při výšlapech na vrchol nechávají na stezkách lidé i další odpad. Podle nepálského ministerstva cestovního ruchu odhodí a zanechá v horách každý horolezec průměrně osm kilogramů odpadu od kyslíkových bomb a stanů přes kotlíky a ešusy až po lana. Každoročně po skončení jarní i podzimní sezóny snášejí dobrovolníci z Everestu tuny odpadu.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: BBC, Expedreview

Související

Vodní nádrž Plumlov
Domácí

Znečištění Plumlovské přehrady řeší kraj

textil
Zahraniční Ekologie

Neprodaný textil zatěžuje životní prostředí

smog v Indii
Zahraniční

Většina nejznečištěnějších měst je v Indii

Andrea Lanfri
Inspirace Zajímavosti

Na Mount Everest vyšplhal paralympionik bez nohou