středa 8. května 2024

Na Mount Everest vyšplhal paralympionik bez nohou

První muž s několika amputacemi, jež nemá nohy a na rukou má jen tři prsty, zdolal v roce 2022 nejvyšší horu světa. O rok později o něm byl natočen dokument.

Andrea Lanfri

Italský paraatlet Andrea Lanfri, jenž zdolal Mount Everest
Zdroj: guinnessworldrecords.com

  • Italský paraatlet Andrea Lanfri, jenž zdolal Mount Everest
  • Zdroj: guinnessworldrecords.com

Pokořit Mount Everest není žádný med pro zdravého člověka, natož pro někoho, kdo ztratil od kolene dolů obě nohy a na rukou má pouze tři prsty. Italský paralympionik Andrea Lanfri (37) to však dokázal, a to již v květnu 2022. O rok později po triumfálním úspěchu vznikl dokument.

V roce 2015 musel Lanfri strávit sedm měsíců v nemocnici, z toho skoro dva v kómatu, kvůli hnisavé meningitidě. Nemoc byla tak vážná, že lékaři byli nuceni mu amputovat obě nohy pod koleny a sedm prstů na rukou. Namísto zoufalství se Lanfri rozhodl svůj zdravotní stav brát jako příležistost. Během jednoho roku se připojil k italskému národnímu paraatletickému týmu a a získal stříbrné a bronzové medaile na evropských a světových mistrovstvích v paraatletice v letech 2016 až 2018.

Poté se Lanfri začal věnovat své pravé vášni, a to horolezectví. Jeho píle mu přinesla zápis do Guinnessovy knihy rekordů, protože jako první člověk s amputovanými nohami i prsty na rukou zdolal nejvyšší horu světa. Není prvním zdravotně postiženým, jež Mount Everest pokořil. Zápis v Guinnessově knize má také Mark Inglis z Nového Zélandu, jenž jako první vystoupal na Everest, přestože má amputované obě nohy od kolene dolů, tak Američan Gary Guller, jež má amputovanou jednu ruku.

Andrea se vydal na expedici na Everest se svým přítelem Lucou. Dvojice se rozhodla vystoupit na vrchol klasickým způsobem, tedy po vlastní ose, aklimatizovat se, připravit tábořiště ve vysoké nadmořské výšce a až poté podniknout pokus o dosažení vrcholu. Před výstupem na vrchol se Andrea rozhodl překonat rekord v rychlém běhu na míli ve vysoké nadmořské výšce. Uběhl ji v čase 9 minut a 48 sekund, stal se tak prvním držitelem tohoto rekordu. Následně s Lucou zdárně absolvovali výstup na vrchol Everestu, k tomu došlo k květnu 2022.

Loni vyšel o úspěchu italského paralympionika dokument s názvem Everest with Three Fingers. Na žádné streamovací službě v Česku v současnosti bohužel dokument není dostupný.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Guinness World Records

Související

cukrovka
Zdraví Zajímavosti

Inzulin by se mohl polykat. Vědci vymysleli pilulky pro diabetiky

profimedia-0869487605
Zahraniční Zajímavosti

Archeologové odhalili podobu neandrtálkyně, která zemřela před 75 tisíci lety

Morseova abeceda
Světové dny Zajímavosti

Den morseovky

profimedia-0845005392
Zahraniční Vesmír

Měl být prvním Afroameričanem ve vesmíru. Nakonec se dočká až v 90 letech