Brněnské vodojemy jsou evropským unikátem, který vyráží dech

Jsou monumentální, tajemné a donedávna opomíjené. Řeč je o vodojemech na Žlutém kopci nedaleko centra Brna.

Vodojem 2 na Žlutém kopci

Každý vodojem má specifickou akustiku.
Zdroj: Vodojemy Brno, Viktor Mácha

  • Každý vodojem má specifickou akustiku.
  • Zdroj: Vodojemy Brno, Viktor Mácha

Mysteriózní podzemní katedrály pocházejí z let 1874, 1894 a 1917 a v Evropě nemají konkurenci. Sice se nacházejí pod velmi nenápadnou zatravněnou plochou v revitalizovaném parku na Žlutém kopci, ale jakmile sestoupíte dolů, ocitnete se ve zcela jiném světě.

Svému účelu, tedy dodávce pitné vody, sloužily více než sto let a přístupné byly do roku 1997. Jenže pak se na ně tak trochu pozapomnělo. V roce 2014 ale nastal zlom. Magistrát města Brna jednal s vodárnami o jejich demolici. O Žlutý kopec totiž projevili zájem i developeři. Naštěstí je ale stihl jiný osud. Vodojemy se otevřely veřejnosti. V roce 2019 vznikl první vstup a první přístupová cesta. Vodojemy se zároveň dostaly na seznam nemovitých kulturních památek.

Poté započala jejich kompletní rekonstrukce, jejíž cena se vyšplhala na 150 milionů korun. Samotné vodojemy ale byly téměř nedotčené, stačilo opravit pár prasklin. Nově se však stavěly vstupní koridory a schodiště. Vzniklo i turistické informační centrum a nezapomnělo se ani na méně pohyblivé návštěvníky. V cílové fázi přibylo osvětlení, které dává prostoru nezaměnitelnou atmosféru. V březnu letošního roku došlo k zpřístupnění posledního, třetího vodojemu.

Specifická akustika je jedním z největších lákadel vodojemů

V nejstarším vodojemu odborníci naměřili dozvuk v délce šest vteřin, v posledním, cihelném pak osm. Betonový vodojem dokonce nabízí dozvuk v délce neuvěřitelných 56 vteřin. Vyřknuté slovo se tak vrátí za nečekaně dlouhou dobu.

Návštěvníci si mohou do areálu koupit jen vstupenku, anebo si objednat individuální prohlídku, případně si rezervovat komentovanou prohlídku s průvodcem. Do budoucna se počítá s tím, že se vodojemy stanou místem pro kulturní a společenské akce včetně koncertů.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Předání_postiženého_LZS
Krimi

Dívka, kterou v Čáslavicích srazilo auto, svým zraněním v nemocnici podlehla

Čeští hráči nastoupili v retro dresech
Hokej Betano Hockey Games

Češi prohráli i se Švýcary, v Brně nevyhráli ani jedno utkání

Libor Zábranský se stal majitelem Zbrojovky Brno.
Fotbal FNL

Zábranský spojuje sportovní Brno

dálnice D1
Domácí

Rozšíření D1 v Brně bude hotové o dva měsíce dříve