středa 1. května 2024

Většina nejznečištěnějších měst je v Indii

Většina nejznečištěnějších měst leží v Asii. Celkem 83 z nich je jen v jednom státě.

smog v Indii

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Nová zpráva švýcarské společností IQAir zabývající se kvalitou ovzduší po celém světě upozorňuje, že téměř všechna ze sta měst s nejhorším znečištěním ovzduší v loňském roce byla v Asii. Klimatická krize sehrála klíčovou roli ve špatné kvalitě ovzduší, která ohrožuje zdraví miliard lidí po celém světě.

Celkem 83 ze 100 nejznečištěnějších měst se nachází v Indii. Všechna tato města překročila doporučené limity Světové zdravotnické organizace (WHO) více než desetkrát. Například indické město Begusarai bylo v loňském roce nejvíce znečištěné, s průměrnou roční koncentrací drobných částic PM2.5 23krát vyšší, než je doporučení WHO. Tyto částice mají závažné zdravotní důsledky. Celkem 1,3 miliardy obyvatel Indie žije s kvalitou ovzduší sedmkrát nižší než doporučuje WHO.

Kromě Indie se ke nejznečištěnějším zemím řadí Bangladéš, Pákistán, Tádžikistán a Burkina Faso. Zpráva IQAir také ukazuje, že 92,5 procent z 7 812 lokalit ve 134 zemích, regionech a územích sledovaných loňským rokem překročilo doporučení WHO ohledně částic PM2.5. Jen 10 zemí a území mělo „zdravou“ kvalitu ovzduší, což zahrnovalo mimo jiné Austrálii, Finsko, Estonsko, Grenadu, Island, Mauricius a Nový Zéland.

V rámci metropolí v USA se loni chlubilo nejčistějším ovzduším Las Vegas. Ze zkoumaných obcí v Česku nejlépe vyšla v loňském roce Hora Svaté Kateřiny v Ústeckém kraji.

Autor: Šimon Mitro

Související

bezdomovec Japonsko
Zahraniční

Japonsko hlásí nejméně bezdomovců za 20 let

Somálsko
Zahraniční

Akutní nedostatek jídla trýzní 81 milionů lidí. Nejhorší situace je v Gaze

kvalita ovzduší
Zahraniční Klimatické změny

Špatná kvalita vzduchu ohrožuje 131 milionů Američanů

Vodní nádrž Plumlov
Domácí

Znečištění Plumlovské přehrady řeší kraj