sobota 27. dubna 2024

Pasti na lovce včel pomohou při monitoringu sršně asijské

V Plzni byly nainstalovány speciální pasti na asijské sršně, které mají zabránit šíření tohoto lovce včel.

Sršeň asijská

Sršeň asijská
Zdroj: Flickr

  • Sršeň asijská
  • Zdroj: Flickr

V Česku se poprvé objevila sršeň asijská loni v říjnu v Plzni. Následně se vyskytla letos v únoru v Hrádku u Rokycan. Tento invazní druh představuje velké riziko pro včelstva a volně žijící hmyz, kterým slouží jako potrava. „Nechceme nic ponechat náhodě, proto se soustředíme na prevenci. Pro včelaře i přírodu znamená sršeň asijská nebezpečí. Musíme udělat vše pro to, aby se u nás neuchytila. Třeba ve Francii situaci zpočátku podcenili, teď tam působí nemalé škody a šíří se dál. Ani sršeň nezná hranic. Snažíme se proto do monitoringu zapojit nejrůznější instituce, včelaře i veřejnost, a právě jim patří můj dík za informace o jejím možném výskytu,“ konstatuje ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

V Plzni byly proto ve čtvrtek nainstalovány speciální pasti, aby se případný výskyt tohoto škodlivého hmyzu zachytil co nejdříve. „Pasti se tisknou na 3D tiskárně a nově se vyrábí na vstřikolisu do 3D tištěných forem v našem výzkumném centru. Klíčové je, aby v pastech skončilo co nejméně jiných druhů hmyzu. Při správném použití by měly být vhodným pomocníkem, který napoví, zda se sršně asijské v okolí vyskytují,“ vysvětluje ředitel výzkumného centra RTI Jan Řehoř ze Západočeské univerzity v Plzni.

V případě podezření na výskyt sršně asijské mohou lidé kontaktovat Agenturu ochrany přírody a krajiny ČR. „Lidé mohou hlásit podezření na výskyt sršně asijské nejlépe s fotografií na náš e-mail [email protected] nebo přes aplikaci Nahlaš sršeň. Hlášení, kterých se nám již sešlo na osm stovek, následně prověřujeme. Stále platí, že hlavním pomocníkem při hledání jedinců je právě přímé pozorování. Tak jsme se o všech dosavadních nálezech dozvěděli,“ uvádíTomáš Görner z AOPK ČR, která monitoring sršně asijské koordinuje.

Autor: Šimon Mitro

Související

motýl
Domácí Příroda

Novela by měla ochránit opylovače

emise
Domácí Klimatické změny

Peníze z emisních povolenek budou investovány pouze do klimatických opatření

profimedia-0857722441
Krimi

Zachránilo ji předstírání smrti. Mladík dostal za brutální útok v Plzni 19 let

Nádraží Plzeň-Jižní Předměstí
Domácí

Další nádraží v Plzni projde obnovou