čtvrtek 9. května 2024

Lovec včel je opět v Česku. Sršeň asijská se objevila v Hrádku u Rokycan

Invazní a pro včely velmi nebezpečná sršeň asijská se opět vyskytla v Česku. Tentokrát v Hrádku u Rokycan.

Sršeň asijská

Sršeň asijská
Zdroj: Flickr

  • Sršeň asijská
  • Zdroj: Flickr

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) potvrdila další nález invazní sršně asijské. Dva nebo tři jedinci byli objeveni 15. února v Hrádku u Rokycan při vykládce kamionu z Francie. Kvůli výjimečně teplé zimě byly sršně už aktivní. Nyní probíhá důkladný průzkum okolí nálezu a vytipují se místa, kde bude vhodné umístit speciální odchytové pasti.

Poprvé se sršeň asijská vyskytla v Česku v říjnu, kdy bylo hnízdo objeveno v Plzni v části Skvrňany. To se však podařilo zlikvidovat. Tento invazní druh je nebezpečný především pro včely, které napadá v úlech. Lovec včel je o něco menší než klasická sršeň obecná. Je tmavší a pozná se podle žlutě zbarvených konců končetin. Hnízda sršně asijské jsou kolovitého až hruškovitého tvaru a mají vchod z boku. Nejčastěji bývají vysoko v korunách listnatých stromů nebo v lidských stavbách.

Pokud má někdo podezření na výskyt sršně asijské, tak má psát na email [email protected]. Ideální je doplnit zprávu o fotografii, aby se vyloučila záměna s jiným druhem hmyzu, a detailní popis.

Poprvé se sršeň asijská dostala do Evropy před 20 lety. Nejdříve doputovaly sršně do Francie v zásilce zboží z východní Asie. Od té doby se šíří Evropou. Loni v létě se objevila v Maďarsku u hranic se Slovenskem. Nejdůležitější je včasná a důkladná likvidace nalezených hnízd. Pokud se situace podcení, tak se asijské sršně dovedou rychle trvale usídlit v novém prostředí a jejich likvidace je pak velmi obtížná.

Autor: Šimon Mitro

Související

Cyklostezka Bukovec – Chrást
Domácí

Unikátní cyklostezka na Plzeňsku vznikla na bývalé železniční trati

IMG_20240423_123449_1040x520
Domácí

Nebezpečné sršně asijské k nám přivezl kamion z Francie

Sršeň asijská
Zahraniční AI

Umělá inteligence monitoruje asijské sršně

Vizualizace zrekonstruovaného nádraží v Klatovech
Domácí

Rozsáhlá rekonstrukce čeká nádraží v Klatovech