Peníze z emisních povolenek budou investovány pouze do klimatických opatření

Výnosy z emisních povolenek budou používány výhradně na boj s klimatickými změnami.

emise

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Markus Distelrath

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Markus Distelrath

Vláda schválila návrh novely zákona o podmínkách obchodování s emisními povolenkami, který radikálně mění pravidla využití výnosů z aukcí těchto povolenek. Tyto prostředky budou nově moci být využity pouze na vybraná klimatická opatření, která mají modernizovat průmysl a snížit emise skleníkových plynů, přispět k adaptaci na změnu klimatu a pomoci zranitelným domácnostem.

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) zdůraznil, že prostředky budou směřovány do moderní energetiky a průmyslu, podporovat snižování emisí, zalesňování a řešení sociálních dopadů. „Peníze dále půjdou například do modernizace tepláren a rozvodů tepla, na nové obnovitelné zdroje v energetice, na snižování emisí skleníkových plynů v průmyslu nebo na modernizaci dopravy,“ řekl Hladík.

Podle novely zákona bude výnosy z aukcí emisních povolenek spravovat Státní fond životního prostředí ČR a Ministerstvo životního prostředí. Rozpočtové prostředky budou také částečně přiděleny Ministerstvu průmyslu a obchodu a státnímu rozpočtu. Novela také zakládá nový Výbor pro využití peněžních prostředků z dražeb povolenek a Modernizační fond, které budou dohlížet na správnou alokaci finančních prostředků.

Autor: Šimon Mitro

Související

větrné elektrárny
Domácí Zelená energie

Vláda usnadní výstavbu obnovitelných zdrojů energie

Power_Station_Dětmarovice_2010
Domácí

Konec dýmu z dětmarovických komínů. Elektrárna začne přecházet na jádro

práce
Zahraniční Klimatické změny

Klimatické změny ohrožují zdraví více než 70 procent pracovníků

pneu
Zahraniční Auta

Emise z pneumatik škodí životnímu prostředí