středa 8. května 2024

Novela by měla ochránit opylovače

Úbytek hmyzu, především opylovačů, řeší novela Ministerstva životního prostředí.

motýl

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Opylovači, klíčoví aktéři v ekosystémech, jsou ohroženi nejen v České republice, ale po celé Evropě. Nedostatečný stav populace těchto živočichů může mít fatální důsledky nejen pro produkci potravin, ale i pro stabilitu a různorodost ekosystémů. Opylování je klíčové pro 90 procent kvetoucích rostlin na světě, a téměř polovina z nich je závislá na opylování hmyzem. S tímto problémem se v lednu setkali zástupci vědců a ochránců přírody na Ministerstvu životního prostředí, kde prezentovali své výsledky a diskutovali o možných opatřeních.

Máme dluh vůči mizejícím druhům opylovačů, a to jsme na nich životně závislí – respektive tři čtvrtiny našich potravinářských plodin. Doposud se ochraně volně žijících opylovačů nikdo legislativně, ani strategicky nevěnoval. Nyní iniciujeme změnu zákona o ochraně přírody a krajiny, kde ochranu opylovačů, a to i před světelným znečištěním, a také podporu jejich biotopů pevně ukotvujeme,“ uvádí ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Odborníci se shodují, že úbytek opylovačů je naléhavým problémem, který vyžaduje okamžitá opatření. Spolupráce včelařské komunity, vědců a ochránců přírody je klíčová pro zachování těchto důležitých živočichů a ochranu ekosystémů.

Autor: Šimon Mitro

Související

větrné elektrárny
Domácí Zelená energie

Vláda usnadní výstavbu obnovitelných zdrojů energie

horská louka
Domácí Příroda

Původní druhy rostlin mizí z české krajiny

Sršeň asijská
Zahraniční AI

Umělá inteligence monitoruje asijské sršně

Medvěd grizzly
Zahraniční Fauna

Medvěd grizzly se vrátí do Washingtonu, kde byl vyhuben