čtvrtek 9. května 2024

Hnízdo větší než lidská hlava. Hasiči zlikvidovali asijské sršně v Plzni

Asijští sršni v Plzni jsou minimálně prozatím minulostí. Hasičům se podařilo zlikvidovat jejich hnízdo.

Sršeň asijská

Sršeň asijská
Zdroj: Flickr

  • Sršeň asijská
  • Zdroj: Flickr

Hnízdo asijských sršňů v plzeňské části Skvrňany se hasičům podařilo zlikvidovat. Prvnímu výskyty invazního druhu v Česku, jenž se specializuje na lov včel, se podařilo zabránit. „Je to ukázkový příklad prvního postupu podle Plánu eradikace pro sršeň asijskou v České republice, který vzhledem k dynamickému šíření tohoto invazního druhu v předstihu připravili experti z výzkumných institucí. Chtěl bych moc poděkovat za úspěšnou spolupráci vědců, včelařů, odborníků i veřejnosti. A také hasičům za rychlý a profesionální zásah,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Hnízdo se podařilo objevit s pomocí speciální trasovací metody, která umožnila sledovat, jakým směrem sršně lítají. Další hnízda v oblasti se nenašla. Pokud budete mít podezření na výskyt sršně asijské, hlaste jej prosím na e-mail [email protected],“ apeluje Hladík. Zprávu je vhodné doplnit o fotografii, aby se vyloučila záměna s jiným druhem hmyzu, a přesný popis. „Hnízdo jsme sundali a předali zástupci Západočeského muzea,“ uvedl mluvčí hasičů Plzeňského kraje Petr Poncar po zásahu.

Poprvé se sršeň asijská dostala do Evropy před 20 lety. Nejdříve doputovaly sršně do Francie v zásilce zboží z východní Asie. Od té doby se šíří Evropou. Letos v létě se objevila v Maďarsku u hranic se Slovenskem. Nejdůležitější je včasná a důkladná likvidace nalezených hnízd. Pokud se situace podcení, tak se asijské sršně dovedou rychle trvale usídlit v novém prostředí a jejich likvidace je pak velmi obtížná.

Lovec včel je o něco menší než klasická sršeň obecná. Je tmavší a pozná se podle žlutě zbarvených konců končetin. Tato sršeň je nebezpečná hlavně pro včely, které napadá v úlech. Hnízda sršně asijské jsou kolovitého až hruškovitého tvaru a mají vchod z boku. Nejčastěji bývají vysoko v korunách listnatých stromů nebo v lidských stavbách.

Autor: Šimon Mitro

Související

6b7ae12f2b11cf983dd01e8b89452712
Krimi

Vlajkou se svastikou mávali z Konvoje svobody, hrozí jim až pět let

eb38b1c5-54ee-4a5e-bd2c-ef4d67bb0a30
Domácí

Skleněnému peklu zbývají dva týdny. Místo něj bude obchodní centrum

Cyklostezka Bukovec – Chrást
Domácí

Unikátní cyklostezka na Plzeňsku vznikla na bývalé železniční trati

Policie ČR
Krimi

Vražda v centru Plzně. Pobodaná žena zemřela, policisté vraha zadželi