úterý 30. dubna 2024

Moore se proslavila jako zpěvačka i herečka. Z americké star je čtyřicátnice

Mandy Moore na přelomu století ohromila posluchače písní Candy a následně komediálními rolemi v amerických dojácích. Nyní slaví čtyřicítku.

Mandy Moore v seriálu Tohle jsme my.

Mandy Moore v seriálu Tohle jsme my.
Zdroj: NBC

  • Mandy Moore v seriálu Tohle jsme my.
  • Zdroj: NBC

Tvář povědomá, ale jméno si zřejmě řada českých diváků nevybaví. Mandy Moore zná řada dnešních třicátníků, kteří na začátku tisícletí sledovali romantické komedie jako Sladkých sedmnáct (2002), Láskou praštěná (2003) či Hon za svobodou (2004), ale také fanoušci seriálu Tohle jsme my, jež se vysílal v letech 2016 až 2022 a v němž ztvárnila Moore jednu z hlavních rolí, matku od rodiny Rebeccu.

Celým jménem Amanda Leigh Moore se narodila 10. dubna 1984 do rodiny televizní reportérky a pilota ve městě Nashua ve státě New Hampshire. Herecká star započala svou cestu za slávou jako zpěvačka, když se v roce 1999 prosadila s písní Candy a následným albem So real. Tehdy bylo Moore pouhých 15 let. Svoji první tour absolvovala coby předskokanka 'N Sync a Backstreet Boys. Kromě hudby ji to však táhlo i k herectví, první výraznější role přišly už v jejích 17 letech. V roce 2001 se objevila ve snímcích Dr. Dolittle 2 a Deník princezny.

Celou svou kariéru kombinuje herectví a zpěv. Zatím má na kontě deset alb, z nichž to poslední s názvem In Real Life vyšlo v roce 2022. V posledních letech si vyjma seriálu Tohle jsme my zahrála v dramatu Nejsem tady (2017), hororu 47 metrů (2017) nebo válečném snímku Bitva u Midway (2019).

Autor: Šimon Mitro

Související

Penélope Cruz ve filmu Paralelní matky (2021)
Film a TV Osobnosti

Jediná španělská herečka, která dostala Oscara. Z Penélope Cruz je padesátnice

Hana Brejchová ve filmu Lásky jedné plavovlásky (1965)
Film a TV Osobnosti

Zemřela Hana Brejchová, hvězda filmu Lásky jedné plavovlásky

Jessica Lange v seriálu American Horror Story
Film a TV Osobnosti

Jessica Lange se proslavila v 70. letech King Kongem. Dvojnásobné držitelce Oscara je 75

profimedia-0850079146
Hudba

Nejpopulárnější zpěvačka vydala dvojalbum. Swift zazpívá v květnu Evropanům