Ve Skotsku se kvůli klimatu rozpadla koalice, premiér rezignoval

Skotsko je ode dneška bez premiéra. Ten odstoupil ze své funkce po rozpadu vládní koalice, hrozilo mu vyslovení nedůvěry.

53484368231_4ba3132798_b

Skotský premiér Hamza Yousaf rezignoval na svůj post.
Zdroj: Flickr

  • Skotský premiér Hamza Yousaf rezignoval na svůj post.
  • Zdroj: Flickr

Ačkoliv si skotský prezident Humza Yousaf proti sobě popudil značnou část veřejnosti zákonem o udavačství, kdy chtěl hnát k zodpovědnosti každého, kdo se nevhodně vyjádří o genderové rovnosti a podnítil vznik center, kam by lidé mohli nenávistné komentáře vůči příslušníkům sexuálních menšin chodit anonymně hlásit, vaz mu zlomila jiná kauza. Kvůli ní se už rozpadla i vládní koalice Yousafovy Skotské národní strany a Zelených. Druhé jmenované partaji se totiž nelíbilo, že vláda zrušila klimatický cíl na snížení skleníkových plynů o 75 procent do roku 2030.

Yousaf, který v Zelených ztratil strategického vládního partnera, by v případě setrvání ve funkci čelil vyslovení nedůvěry. Politik však při tiskové konferenci uvedl, že odchází nejen z čela vlády, ale i z postu předsedy Skotské národní strany.

Expremiér a jeho strana čelí klesající podpoře ze strany voličů. Preference začaly padat po loňském skandálu ohledně neprůhledného financování. Sám Yousaf je jedním z nejméně oblíbených skotských politiků současnosti.

Autor: Jan Skala

Související

chinook-salmon-swiming-in-water-1152x864
Zahraniční

Ve Skotsku na chovné farmě uhynul víc než milion lososů

profimedia-0920802583
Domácí

Drama u lidovců. Delegáti Výbornému hodili "zeleného" Hladíka na hlavu

1024px-Prime_Minister_Bjarni_Benediktsson_of_Iceland,_Arctic_Circle_Assembly,_13_October_2017_(37619773586)
Zahraniční

Na Islandu to vře. Kvůli migraci a energetice skončil tamní parlament

silnice
Zahraniční Auta

Doprava brzdí klimatické cíle EU