pondělí 13. května 2024

Očkování zachránilo za 50 let přes 154 milionů životů

Podle rozsáhlé studie očkování zachránilo za půl století přes 154 milionů životů po celém světě.

očkování

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixnio

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixnio

Nová rozsáhlá studie zveřejněná v časopise The Lancet odhaluje, že globální očkovací úsilí zachránilo odhadem 154 milionů životů. To odpovídá šesti životům za minutu každý rok během posledních 50 let. Většina zachráněných životů patřila kojencům.

Výzkum, vedený Světovou zdravotnickou organizací (WHO), ukazuje, že očkování je jedním z největších přínosů jakéhokoli zdravotního zásahu k tomu, aby se zajistilo, že se novorozenci nejenže dožijí svých prvních narozenin, ale i dále povedou zdravý život až do dospělosti.

Z očkovacích látek zahrnutých ve studii mělo očkování proti spalničkám největší vliv na snížení úmrtnosti kojenců, což představovalo 60 procent zachráněných životů díky očkování. Díky očkování proti obrně je dnes schopno chodit více než 20 milionů lidí, kteří by jinak byli ochrnutí.

Během posledních 50 let očkování proti 14 nemocem přispělo přímo k poklesu úmrtnosti kojenců ve světě o 40 procent a o více než polovinu v africkém regionu. „Podle zprávy WHO a UNICEF mělo v roce 2020 celkem 33 milionů dětí na celém světě zpožděný vývoj kvůli nedostatečnému očkování," řekla Henrietta Fore, generální ředitelka UNICEF.

Autor: Šimon Mitro

Související

rakovina mozku
Zdraví

Vědci vyvinuli vakcínu pro léčbu rakoviny mozku

Symbol Dne lupusu
Světové dny Zdraví

Den lupusu

Devaterčata se svými rodiči
Ostatní Zajímavosti

První devaterčata na světě oslavila třetí narozeniny

vitamíny
Zdraví

Doplňky stravy pravidelně užívá každý třetí Čech