pátek 3. května 2024

Jessica Lange se proslavila v 70. letech King Kongem. Dvojnásobné držitelce Oscara je 75

Současní diváci znají Jessicu Lange díky seriálu American Horror Story. Byla však ikonou 70. a 80. let.

Jessica Lange v seriálu American Horror Story

Jessica Lange v seriálu American Horror Story
Zdroj: FX

  • Jessica Lange v seriálu American Horror Story
  • Zdroj: FX

Hollywoodská legenda slaví 75. narozeniny. Jessica Lange se narodila 20. dubna 1949 v Cloquetu v Minnesotě a stala se jednou z nejrespektovanějších hereček své generace. Její kariéra je pozoruhodná jak po stránce filmu, tak divadla, a její talent ji katapultoval na vrchol Hollywoodu.

Svůj filmový debut si Lange odbyla v roce 1976 hlavní rolí ve velkolepém King Kongovi. Následovaly hity jako Tootsie (1982), kde hrála po boku Dustina Hoffmana, a Frances (1982), kde ztvárnila tragickou hollywoodskou hvězdu Frances Farmer. Její herecký talent byl oceněn hned dvěma Oscary, prvním za vedlejší roli ve filmu Tootsie a druhým za hlavní roli ve snímku Operace "Blue Sky" (1994).

I po roce 2000 se objevila v řadě filmů v čele s Velkou rybou (2003) od Tima Burtona či romantikou Navždy spolu (2012). Většina současných diváků si však Lange vybaví především z hitové hororové antologie American Horror Story, kde ztvárnila stěžejní role v prvních čtyřech řadách. V posledních letech si zahrála také v sériích Horace and Pete (2016), Zlá krev (2017) nebo Politik (2019).

Lange má tři děti a dvě vnučky. Vdaná byla pouze jednou. S fotografem Paco Grande se rozvedla po 12 letech v roce 1982. Herectví se věnuje i nadále, v postprodukci má aktuálně dva snímky, drama Long Day's Journey Into Night s Edem Harrisem a film The Great Lillian Hall s Kathy Bates.

Autor: Šimon Mitro

Související

Penélope Cruz ve filmu Paralelní matky (2021)
Film a TV Osobnosti

Jediná španělská herečka, která dostala Oscara. Z Penélope Cruz je padesátnice

Robert Oppenheimer
Zahraniční Výročí

Otec atomové bomby se narodil před 120 lety

Hana Brejchová ve filmu Lásky jedné plavovlásky (1965)
Film a TV Osobnosti

Zemřela Hana Brejchová, hvězda filmu Lásky jedné plavovlásky

Immanuel Kant
Zahraniční Výročí

Immanuel Kant se narodil před 300 lety. Jeho myšlenky rezonují dodnes