neděle 12. května 2024

Jediná španělská herečka, která dostala Oscara. Z Penélope Cruz je padesátnice

Svůdná Penélope Cruz dnes slaví 50. narozeniny. Opravdový věk by herečce tipoval málokdo.

Penélope Cruz ve filmu Paralelní matky (2021)

Penélope Cruz ve filmu Paralelní matky (2021)
Zdroj: Sony Pictures Esp.

  • Penélope Cruz ve filmu Paralelní matky (2021)
  • Zdroj: Sony Pictures Esp.

Nejslavnější španělská herečka současnosti slaví 50. narozeniny. Penélope Cruz je jediná španělská rodačka pyšnící se Oscarem a spolu se svým manželem Javierem Bardemem patří k hrstce evropských herců, jež se prosadili v Hollywoodu. Cruz se narodila 28. dubna 1974 v Madridu. O herectví a tanec se zajímala od dětství.

První roky své kariéry hrála zejména ve španělských filmech. Až v roce 2000 si zkusila americké produkce. Ve snímku Krása divokých koní si zahrála po boku Matta Damona. O rok později přišly filmy jako Vanilkové nebe, kde sekundovala Tomu Cruisovi, a kriminální drama Kokain s Johnny Deppem. Z Vanilkového nebe vzešel vztah mezi Cruz a Cruisem, který trval do roku 2004.

V roce 2007 se stala první španělskou herečkou nominovanou na Oscara, a to za dramedy Volver (2006). O dva roky později se jí sen splnil a odnesla si svého Oscara za vedlejší roli ve filmu Vicky Cristina Barcelona (2008). Dodnes je jedinou španělskou herečkou, jež se pyšní touto prestižní cenou. V roce 2010 si vzala svého slavného kolegu, Javiera Bardema (55), se kterým má dvě děti, syna Lea (12) a dceru Lunu (10). Manželský pár žije na předměstí Madridu.

I přes řadu amerických filmů po celou svou kariéru kombinovala větší americké produkce se snímky ze své domoviny. V posledních letech si zahrála ve známých filmech jako Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna (2011), Zoolander No. 2 (2016) či Vražda v Orient expresu (2017). Více se však věnovala domovské produkci, snímek Paralelní matky (2021) ji vynesl čtvrtou nominaci na Oscara. Loni si zahrála jednu z hlavních rolí v životopisném filmu Ferrari.

Autor: Šimon Mitro

Související

Gibraltar._El_Peñón
Zahraniční

Suchou nohou do Afriky. Podvodní tunel by měl spojit Španělsko a Maroko

Kateřina Siniaková si ve Španělsku zahraje finále.
Tenis

Siniaková si zahraje o svůj čtrnáctý titul

Felix Auger-Aliassime.
Tenis

Zranění kosí tenisty v Madridu

Audrey Hepburn ve filmu Sabrina (1954)
Film a TV Osobnosti

Krásnější než Monroe. Před 95 lety se narodila Audrey Hepburn