čtvrtek 16. května 2024

Do vzácných přírodních oblastí Prahy se vrací stáda skotu, ovcí a koz

S koncem dubna se do pražských lokalit vrací pasoucí se stáda skotu, ovcí a koz. Pražané mohou volně se pohybující zvířata pozorovat třeba v Podbabských skalách, v Prokopském nebo Bohnickém údolí.

Jehně

Volně se pasoucí stáda skotu, ovcí a koz mohou Pražané vidět hned na několika místech.
Zdroj: pixabay.com

  • Volně se pasoucí stáda skotu, ovcí a koz mohou Pražané vidět hned na několika místech.
  • Zdroj: pixabay.com

Tři smíšená stáda ovcí a koz, dvě stáda skotu a jedno složené jen z koz, které se dokážou dobře pohybovat i po skalách, začnou pracovat v Prokopském a Šáreckém údolí či v Trojské kotlině, na Pitkovické stráni nebo V Hrobech kousek od sídliště Kamýk. Jedno stádo skotu bude i v suchém poldru Čihadla mezi Kyjemi a Dolními Počernicemi. Další stádo se bude přesouvat mezi lokalitami Šeberov, Milíčov, Čimice a Lipence. Většina stád se do vybraných lokalit přesune v květnu a na pastvinách zůstanou až do poloviny listopadu.

Pastva ovcí a koz se uskutečňuje hlavně ve zvláště chráněných oblastech Prahy. Její výhodou je především odstraňování biomasy okusováním rostlin. Zvířata zároveň pomáhají s údržbou hůře přístupných a promáčených lokalit. Rovněž narušují travní drny a vytvářejí plochy bez vegetace, které vypasou či vydupou na holou půdu. Tam se pak daří i slabším druhům vzácných rostlin.

„Šetrné obhospodařování městských zemědělských pozemků je skvělý způsob, jak vrátit krajině její přirozený ráz. Tady se ukazuje, že tradiční způsob péče o krajinu často bývá ten nejlepší možný,“ říká náměstkyně primátora hlavního města Prahy pro životní prostředí a klimatický plán Jana Komrsková.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Hilton_prague_bush_2007_1913 (1)
Ekonomika

Pražský Hilton je znovu na prodej. Cena dosahuje astronomické částky

Nový RegioPanter na trati Praha - Kralupy nad Vltavou.
Domácí

Nový RegioPanter křižuje Středočeský kraj

GNeDgznXgAA2qSc
Hudba

Pražské jaro začalo. Dvojkoncert Má vlast uvedli Berlínští filharmonikové

požár
Domácí

Hrozí požáry, platí zákaz rozdělávání ohňů, jízd parních lokomotiv i lampiónů