sobota 18. května 2024

Zoo Liberec povede mezinárodní skupinu expertů na záchranu dravců

Dravé ptáky se bude snažit ochránit mezinárodní skupina expertů pod vedením Zoo Liberec.

profimedia-0775054232

Mládě supa hnědého ze Zoo Liberec (11. 5. 2023)
Zdroj: Profimedia

  • Mládě supa hnědého ze Zoo Liberec (11. 5. 2023)
  • Zdroj: Profimedia

Na výroční konferenci Evropské asociace zoologických zahrad (EAZA) se rozhodlo, že Zoo Liberec povede mezinárodní skupinu expertů na záchranu dravých ptáků. Konference se uskutečnila v polovině září v Helsinkách a zúčastnilo se jí téměř 900 odborníků ze zoologických zahrad z celého světa.

Liberecký zoolog Jan Hanel byl na konferenci zvolen novým lídrem pracovní skupiny na záchranu ohrožených dravých ptáků. Liberecká zoo díky tomu bude aktivně zasahovat do dění celoevropských chovů dravců a podílet se na řízení záchranných projektů. Zoolog Jan Hanel je v čele úseku dravých ptáků od roku 2006. „Byl bych velice rád, kdyby se nám podařilo namotivovat a zapojit více moderních zoo k chovu dravců, zkvalitnit a zprofesionalizovat odchovy mláďat, a především udržet funkčnost stávajících koordinovaných evropských chovných programů. Zároveň se také pokusíme přesvědčit jednotlivé instituce k většímu zapojení a podpoře přímé ochrany dravých ptáků ve volné přírodě,“ přiblížil svou vizi Hanel.

Zoo Liberec má dlouholetou tradici v chovu dravých ptáků a má jednu z největších kolekcí dravců v Evropě. V rámci evropských zoologických zahrad se chlubí prvenstvím v prvním odchovu orla jestřábího, orla nejmenšího nebo v minulosti orla stepního či mořského. Jako jedné z mála institucí se jí daří rozmnožovat například i obtížně chovatelná čimanga horská či orlosupy bradaté.

Účast v odborných komisích a expertních poradních skupinách přináší liberecké zoo nemalou prestiž, věhlas a mezinárodní uznání i daleko za hranicemi našeho regionu a republiky. A samozřejmě je to pro nás také velký závazek udržet tradici chovu dravců stále na takové úrovni. Proto i my plánujeme naši kolekci dravých ptáků nadále rozšiřovat a zároveň s tím pracovat i na zlepšení chovatelských podmínek a technického stavu stávajících expozic. Na nové stezce rododendrony vedoucí od pavilonu ZooExpo vybudujeme tři nové voliéry pro africké supy a v nové části zoo s názvem Údolí ohrožené divočiny chystáme postavit nové chovatelské zázemí a také obnovit letové ukázky dravců pro veřejnost,“ uvedl ředitel liberecké zoo David Nejedlo.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Zoo Liberec

Související

Mládě orangutana narozené 2. května je sameček.
Domácí Fauna

Mládě orangutana v Zoo Praha je sameček. Jméno určí veřejnost

Noví lední medvědi v Zoo Praha.
Domácí Fauna

Pražská zoo má dvojčata ledních medvědů

Kočka divoká zachycena na fotopasti na Křivoklátsku
Domácí

Na Křivoklátsku žijí kočky divoké

jatka
Domácí

Jatka budou od roku 2026 hlídat kamery