sobota 18. května 2024

Liberecká zoo přivítala na svět mládě jelínka sambary

V Zoo Liberec se narodil jelínek sambar, jde o silně ohrožený filipínský druh.

Sambar skvrnitý

V Zoo Liberec se narodila samička sambara skvrnitého
Zdroj: Zoo Liberec

  • V Zoo Liberec se narodila samička sambara skvrnitého
  • Zdroj: Zoo Liberec

Liberecká zoo se raduje z nového přírůstku. Ve druhé polovině října se zde narodilo mládě jelínka sambara skvrnitého, vzácného a velmi ohroženého filipínského druhu. V rámci českých a slovenských zoologických zahrad jsou sambaři k vidění velmi zřídka, aktuálně je chová pouze zoologická v Liberci a Děčíně.

Sambaři skvrnití se řadí k jedněm z nejohroženějších kopytníků na světě. Žijí pouze na dvou menších ostrovech visajanského souostroví na Filipínách a dle odhadu odborníků ze Světového svazu na ochranu přírody (IUCN) ve volné přírodě žije maximálně 700 posledních jedinců. Hlavní příčinou stále se snižující početnosti sambarů v divočině je především expanze zemědělských ploch na úkor původních tropických lesů a také lov pro maso a trofeje.

Aktuálně je do koordinovaného chovu sambarů skvrnitých v rámci Evropské asociace zoologických zahrad (EAZA) zapojeno celkem 27 institucí. Za poslední rok se v těchto institucích narodilo celkem 16 mláďat,“ přiblížil zoolog Luboš Melichar. „Přesto ale bude naše malá samička pro posílení sambaří populace chované v lidské péči velkým přínosem. Je zde také veliká šance, že bude moci i nadále zůstat v chovu u nás pod Ještědem a ve spolupráci s mezinárodním koordinátorem se pro ni následně pokusíme najít vhodného a geneticky cenného partnera,“ řekl Melichar. Liberecká zahrada chová sambary od roku 2012 a za tu dobu tam narodilo celkem osm mláďat.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Zoo Liberec

Související

Mládě orangutana narozené 2. května je sameček.
Domácí Fauna

Mládě orangutana v Zoo Praha je sameček. Jméno určí veřejnost

Noví lední medvědi v Zoo Praha.
Domácí Fauna

Pražská zoo má dvojčata ledních medvědů

Kočka divoká zachycena na fotopasti na Křivoklátsku
Domácí

Na Křivoklátsku žijí kočky divoké

čivava
Světové dny Fauna

Den čivav