úterý 30. dubna 2024

Lidem slouží samoobslužná restaurace nebo obchod. Na prodejny jsou teď dotace

Přes den s prodavačkou, v noci jen s kartou. Program Obchůdek 2021+, kterým ministerstvo průmyslu a obchodu pomáhá se vznikem prodejen na venkově a hradí provozní náklady, se nově zaměřuje na vznik takzvaných hybridních prodejen.

0i3a3625

Samoobslužná prodejna v Měrotíně.
Zdroj: Olomoucký kraj

  • Samoobslužná prodejna v Měrotíně.
  • Zdroj: Olomoucký kraj

Ty jsou v provozu 24 hodin denně sedm dní v týdnu. „Pro obyvatele menších obcí je důležité, aby si v místě svého bydliště nakoupili základní potraviny podobně, jako ve velkých městech. Nově přicházíme s podporou přechodu prodejen do automatizovaného režimu, aby si lidé mohli nakoupit kdykoliv,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Ministerstvo tak finančně pomůže venkovským prodejnám s náklady na bezobslužný provoz. Ty jsou přes den s obsluhou stejně jako běžné obchody, od večera do rána ale obsluhu nahradí nové technologie, díky kterým může každý vyrazit na nákup doslova kdykoliv.

V Měrotíně na Olomoucku šli ještě dál: Obec tam zřídila zcela bezobslužnou prodejnu. Lidé se do obchodu dostanou po stažení aplikace pro chytrý telefon, pomocí QR kódu si prodejnu otevřou, vyberou si zboží a pak bezhotovostně zaplatí.

Na samoobslužnou formu služeb před časem přistoupily také Hanušovice na Olomoucku. Město tam otevřelo zřejmě první samoobslužnou restauraci u nás. Ta nabízí pití z výčepu, pochutiny z výdejových automatů a ve všední dny také menu s polévkou a hlavním jídlem. K dispozici jsou šipky, kulečník a bowlingová dráha.

Související

nakupování
Ekonomika Jídlo

V lednu rostly ceny potravin. Zelenina, mléko i brambory zdražily

farmáři
Zahraniční Klimatické změny

Globální sklizeň potravin je v ohrožení. Teploty ovlivňují výkon farmářů

wikimedia commons1
Zdraví Zdražování

Američané pijí kvůli vyšší dani méně slazených nápojů

obezita
Domácí Jídlo

Stravovací návyky Evropanů se musí změnit, varují čeští odborníci