úterý 14. května 2024

Stravovací návyky Evropanů se musí změnit, varují čeští odborníci

Současný potravinový systém v Evropě má negativní dopady na životní prostředí a zdraví obyvatel, uvádí čeští vědci.

obezita

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Artem Podrez

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Artem Podrez

Zhruba 60 procent dospělých Evropanů trpí onemocněními spojenými s nekvalitní stravou. V reakci na tuto situaci se čeští vědci obrátili na Evropskou komisi s doporučením, jak udělat udržitelné a zdravé potraviny cenově dostupnými pro všechny. Odborníci zdůrazňují, že pouhé informování o možnostech není dostatečné. „Bude to vyžadovat kombinaci pobídek, informací a závazných politik, které obsáhnou všechny aspekty produkce a distribuce potravin,“ vysvětluje Eva Zažímalová, předsedkyně Akademie věd ČR.

Vědci také zdůrazňují význam neformálních a alternativních potravinových řetězců. Drobné pěstování vlastních plodin a domácí produkce potravin jsou v mnoha evropských zemích populární. Například v Česku získává potraviny ze zahrady více než polovina obyvatel a přes 60 procent lidí dostává domácí potraviny od své rodiny či známých.

Pro mnoho lidí jsou tyto potraviny indikátorem kvality, který používají pro hodnocení potravin z jiných zdrojů. Možnost kombinovat získávání potravin z více zdrojů – nákupem, vlastní produkcí a darem – vytváří potravinový systém, který je mnohem odolnější, než když si většina lidí obstarává potraviny pouze nákupem,“ vyzdvihuje Petr Jehlička z Etnologického ústavu AV ČR, který alternativní potravinové systémy dlouhodobě zkoumá. „Navíc tato pestrost umožňuje kreativitu a experimentování a rozvíjí znalosti, dovednosti a posiluje společenskou soudržnost.

Kromě toho vědci navrhují, aby politici stanovili ceny potravin podle jejich dopadu na životní prostředí a zdraví, zlepšili nabídku, viditelnost a dostupnost zdravých a udržitelných potravin a omezili dovoz komodit do EU, které mají škodlivý vliv na životní prostředí.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: AVČR

Související

den bez diety
Světové dny Jídlo

Den bez diety

ovesné sušenky
Světové dny Jídlo

Den ovesných sušenek

léky
Domácí Zdraví

Praha má high-tech centrum pro nová léčiva

pizza
Světové dny

Den poslíčků pizzy