Američané pijí kvůli vyšší dani méně slazených nápojů

Mnoho lidí přestalo v Americe nakupovat slazené nápoje kvůli rostoucím cenám. Za ty může především vyšší zdanění. K němu přistoupily Spojené státy i řada zemí v Evropě.

wikimedia commons1

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Téměř jedna třetina zákazníků obchodních řetězců ve Spojených státech se podle statistik rozhodla kvůli markantnímu zdražování slazených nápojů, jako jsou například ovocné džusy, energetické drinky, limonády nebo ledové čaje, s těmito nezdravými nápoji skoncovat.

Kromě většiny států USA zavádějí daň z prodeje slazených nápojů i některá města. Třeba ve Washingtonu platí nově osmiprocentní daň z obratu na nápoje slazené cukrem.

Slazené nápoje nemají podle odborníků žádnou nutriční hodnotu a jsou pouze plné kalorií a cukrů. Jejich každodenní popíjení může vést k propuknutí celé řady chronických nemocí, například cukrovky, infarktu, mrtvice či rakoviny. I jedna sklenice slazené sycené limonády denně může zvyšovat riziko takzvaných onemocnění z blahobytu.

V České republice platí od roku 2017 vyhláška, která zakazuje prodej nevhodných sladkých nápojů ve školních bufetech a automatech.

Autor: Zuzana Beranová

Související

417432355_10220312168468931_2156760837233499605_n
Zahraniční

Trump jde v cílové rovince do vedení. Prezidenta ale určí hlasy ze zahraničí

profimedia-0924577469
Zahraniční

Průlom v korupčním skandálu. Peruánský exprezident dostal 20 let vězení

GacU2BIbEAI0rOm
Krimi

Vražedná střelba otřásla severem USA. 15letý chlapec vystřílel rodinu

komunikace
Světové dny Zdraví

Den balbutiků