úterý 30. dubna 2024

Američané pijí kvůli vyšší dani méně slazených nápojů

Mnoho lidí přestalo v Americe nakupovat slazené nápoje kvůli rostoucím cenám. Za ty může především vyšší zdanění. K němu přistoupily Spojené státy i řada zemí v Evropě.

wikimedia commons1

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Téměř jedna třetina zákazníků obchodních řetězců ve Spojených státech se podle statistik rozhodla kvůli markantnímu zdražování slazených nápojů, jako jsou například ovocné džusy, energetické drinky, limonády nebo ledové čaje, s těmito nezdravými nápoji skoncovat.

Kromě většiny států USA zavádějí daň z prodeje slazených nápojů i některá města. Třeba ve Washingtonu platí nově osmiprocentní daň z obratu na nápoje slazené cukrem.

Slazené nápoje nemají podle odborníků žádnou nutriční hodnotu a jsou pouze plné kalorií a cukrů. Jejich každodenní popíjení může vést k propuknutí celé řady chronických nemocí, například cukrovky, infarktu, mrtvice či rakoviny. I jedna sklenice slazené sycené limonády denně může zvyšovat riziko takzvaných onemocnění z blahobytu.

V České republice platí od roku 2017 vyhláška, která zakazuje prodej nevhodných sladkých nápojů ve školních bufetech a automatech.

Autor: Zuzana Beranová

Související

očkování
Zahraniční Zdraví

Očkování zachránilo za 50 let přes 154 milionů životů

Bakterie Bordetella pertussis způsobující černý kašel.
Domácí Zdraví

Nejvíce případů černého kašle za týden. Přibylo 1604 nakažených

mimino
Zahraniční

V USA se rodí čím dál méně dětí

Medvěd grizzly
Zahraniční Fauna

Medvěd grizzly se vrátí do Washingtonu, kde byl vyhuben