úterý 14. května 2024

Globální sklizeň potravin je v ohrožení. Teploty ovlivňují výkon farmářů

Extrémní teploty ovlivňují pracovní výkon zemědělců. Globální sklizeň je v ohrožení, uvádí studie.

farmáři

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Mark Stebnicki

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Mark Stebnicki

Nová studie publikovaná v časopise Global Change Biology, jež vznikla ve spolupráci anglické Loughborough University a amerických a australských univerzit, odhaluje, že vzestup globálních teplot bude mít dopad na fyzickou kapacitu farmářů a tím i na globální produkci potravin.

Výzkum předpovídá, že do konce století by mohla pracovní produktivita klesnout až o 40 procent v klíčových regionech pro produkci potravin, jako jsou Pákistán a Indie. Studie zdůrazňuje, že kromě vlivu na úrodu rostlin a dobytka budou zasaženi i zemědělští pracovníci, kteří kvůli vysokým teplotám budou ztrácet schopnost vykonávat práci na poli.

Výzkum využil výpočetní modely k předpovědi fyzické pracovní kapacity v různých scénářích klimatických změn. Modely, vyvinuté na Loughborough University, vycházejí z dat z více než 700 pokusů s teplotním stresem, které sledovaly lidi pracující v různých podmínkách. Studie upozorňuje, že pokles pracovní kapacity znamená omezení fyzických schopností lidí, což může vést k potřebě více pracovníků nebo k omezení velikosti sklizně.

Studie zkoumá i možné adaptace ke zmírnění dopadu klimatických změn na zemědělské pracovníky, jako je přechod na noční nebo stínovou práci, což by vedlo k až desetiprocentnímu zlepšení produktivity pracovníků. Druhou zkoumanou možností je zvýšení celosvětového využívání mechanických strojů, zejména v subsaharské Africe, kde zemědělské praktiky často zahrnují fyzicky náročnou práci.

Autor: Šimon Mitro

Související

palma
Zahraniční Klimatické změny

Latinská Amerika a Karibik čelí extrémnímu počasí

profimedia-0855023318
Domácí

Traktory míří do Prahy. Zemědělci svolali protest na 22. května

vedro
Zahraniční Počasí

Letošní duben byl nejteplejší v historii měření

horko
Zahraniční Klimatické změny

Vlny veder dorazily už na jaře. V Indii si vyžádaly desítky obětí