pátek 10. května 2024

Kontroly Ministerstva zemědělství pomáhají zlevňovat potraviny

Vajíčka i máslo zlevňují, podíl na tom zřejmě mají kontroly Ministerstva zemědělství.

vajíčka

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Jen od začátku dubna provedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce v gesci Ministerstva zemědělství a Česká obchodní inspekce 252 kontrol firem, které se podílejí na výrobě a distribuci potravin. Ministerstvo zemědělství uvádí, že tlak, který kontroly vyvolaly na potravinovém trhu, přinesl konkrétní výsledky.

V polovině března klesla také průměrná cena vajec, i když zatím jen o desítky haléřů. Přestože ještě koncem ledna se v médiích strašilo, že o Velikonocích se bude vejce prodávat za 10 korun, ve skutečnosti se dalo minulý týden sehnat i za 3 nebo 4 koruny. Proto budeme ve spolupráci s ostatními resorty ve speciálně zaměřených kontrolách pokračovat. Když stát nepřipustí zneužití situace a důsledně dohlíží na dodržování pravidel, tak na trh vrací zdravé konkurenční prostředí,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

V následujících dnech se Ministerstvo zemědělství chce zaměřit na ceny pečiva a mléčných výrobků. „Vyžádáme si detailní informace, abychom zjistili, proč se ceny pečiva navzdory klesajícím nákladům nesnižují. Podobná situace je u mléčných výrobků, kde jsou sice ceny například u másla, sýru eidam nebo bílého jogurtu nižší, jinde ale stagnují či dokonce rostou, jako třeba u plnotučného i polotučného mléka,“ uvedl Nekula.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: eAGRI

Související

4c28259d-5a28-4f0f-b4d1-f4004cb6591e
Domácí

Agrární komora žádá širokou podporu pěstitelům. Slib dostali jen ovocnáři

d8643b82-c78d-4103-9d90-23736e47028e
Domácí

Čeká se zdražení ovoce. Pomoc bude, ale ne stoprocentní, říká Výborný

polský supermarket
Ekonomika

Inflace se drží na dvou procentech. Ceny potravin klesají

Kandidáti koalice STAČILO!
Domácí Eurovolby

Komunisté se připravují na comeback. Představují kandidátku koalice STAČILO!