pátek 17. května 2024

Agrární komora žádá širokou podporu pěstitelům. Slib dostali jen ovocnáři

Ovocné stromy v Čechách letos plodit nebudou, jejich poškození mrazem je nejhorší za posledních sto let. Ministr zemědělství chce vládu požádat o 200 milionů na kompenzace škod

4c28259d-5a28-4f0f-b4d1-f4004cb6591e

Stromy, jejichž květy jsou poškozené mrazem, letos plodit nebudou.
Zdroj: Jan Skala

  • Stromy, jejichž květy jsou poškozené mrazem, letos plodit nebudou.
  • Zdroj: Jan Skala

Podporu pěstitelům zeleniny, brambor a ovoce žádá nyní po státu Agrární komora. Peníze by jim měly alespoň částečně vykompenzovat ušlý zisk po mrazech z druhé poloviny dubna, které zničily prakticky celou úrodu v Čechách a část i na Moravě. Zástupci pěstitelů se proto dnes dopoledne sešli s ministrem zemědělstvím Markem Výborným (KDU-ČSL), který uvedl, že kriticky zasaženým podnikům stát pomůže. Jak ale z jednání vyplývá, peníze je jeho resort ochotný uvolnil pouze pro ovocnáře a je možné, že na pěstitele zeleniny se vůbec nedostane.

„Škody jsou hlavně v ovocných sadech, na polích s jahodami, ale také ve vinohradech nebo lesních a ovocných školkách,“ napsal Výborný na své sociální sítě.

Pro řadu pěstitelů je letošek nejhorší za posledních sto let, způsobil to souběh událostí. Nebývale teplý konec března a začátek dubna probudil přírodu, stromy a keře rychle vykvetly. Květy nejprve nestačily opylovat včely, pak zárodky plodů spálil návrat zimy, kdy teploty leckdy spadly až na pět stupňů pod nulou.

Autor: Jan Skala

Související

jatka
Domácí

Jatka budou od roku 2026 hlídat kamery

d8643b82-c78d-4103-9d90-23736e47028e
Domácí

Čeká se zdražení ovoce. Pomoc bude, ale ne stoprocentní, říká Výborný

mráz
Domácí Počasí

Meteorologové opět varují před mrazem

mráz
Domácí Počasí

Na Sokolovsku bylo v noci přes 15 stupňů pod nulou. Mrazy hrozí i nadále