pondělí 20. května 2024

Lipavský má ohledně šéfa NATO jasno. Připojí se k většině a podpoří Rutteho

Ministr zahraničí Jan Lipavský oznámil, že Česká republika podporuje v otázce volby generálního tajemníka NATO nizozemského premiéra Marka Rutteho. Názor řady zemí východního křídla aliance je však jiný.

14667959071_55e622247c_b

Budoucí šéf NATO? Mark Rutte dostane i českou podporu.
Zdroj: Flickr

  • Budoucí šéf NATO? Mark Rutte dostane i českou podporu.
  • Zdroj: Flickr

Otázka postu generální tajemníka Severoatlantické aliance je letos velmi aktuální, protože 1. října vyprší mandát současnému šéfovi NATO Jensi Stoltenbergovi a už v následujících měsících musí členské státy rozhodnout o jeho nástupci. Česká republika se v tomto ohledu nepřipojí k aktivitě zemí východního křídla aliance a bude hlasovat s většinou. Alespoň tak to vyplývá z vyjádření ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), který uvedl, že ruku zvedne pro nizozemského premiéra Marka Rutteho. Toho podporují i nejsilnější alianční hráči jako Spojené státy, Velká Británie, Francie či Německo.

Lipavský se tak nepostaví za návrh ostatních států Visegradské čtyřky, zejména pak Maďarska či pobaltských zemí, které do prestižní funkce navrhují rumunského prezidenta Klause Iohannise. Ten má menší podporu než Rutte a velmi malou šanci na zisk předsednictví. Lipavský svůj postoj zdůvodnil velmi dobrými vztahy mezi Českou republikou a Nizozemskem.

Rutte působil v čele nizozemské vlády do loňských parlamentních voleb. Ty sice ovládli populisté vedeni Geertem Wildersem, ale dodnes se jim nepodařilo sestavit kabinet, který by dostal důvěru, a proto funkci prakticky stále zastává právě Rutte.

Autor: Jan Skala