pondělí 20. května 2024

Další pokus Topky. Na ministra vědy navrhne plzeňského politologa Ženíška

Marek Ženíšek působí ve vrcholové politice od velmi mladého věku. Podle Markéty Pekarové Adamové je proto zkušeným politikem, který uklidní situaci ohledně ministerstva pro vědu, výzkum a inovaci.

GNJlaLEXwAAbzPN

Kandidát na nového ministra pro vědu, výzkum a inovace Marek Ženíšek.
Zdroj: X/Marek Ženíšek

  • Kandidát na nového ministra pro vědu, výzkum a inovace Marek Ženíšek.
  • Zdroj: X/Marek Ženíšek

Situace kolem ministerstva pro vědu, výzkum a inovace v posledních dnech připomínala spíše komedii, protože kvůli padajícím preferencím strana TOP 09 odvolala z postu resortu Helenu Langšádlovou, které vytýkla to, že svou práci neumí prodat. Slibovala si nástup silného politického hráče, kterým však původní adept Pavel Tuleja nebyl, doplatil totiž na své odborné články v predátorských časopisech, tedy v tiskovinách pochybné úrovně, které jej nakonec o ministerský post připravily.

Nyní TOP 09 představuje nového kandidáta, politologa Marka Ženíška, který v minulosti působil na postu místopředsedy strany a byl i náměstkem na ministerstvech zdravotnictví a zahraničí. Působil jako proděkan Fakulty zdravotnických studií ZČU v Plzni. Pro vedení TOP 09 je však zásadní, že jde o zkušeného politika.

„Nyní je třeba především uklidnit situaci a to Marek Ženíšek zvládne velmi rychle,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která chce kandidáta navrhnout ke schválení premiéru Petru Fialovi (ODS).

Autor: Jan Skala

Související

Andrej Babiš
Domácí

Časy rekordních zisků jsou pryč. Volby by vyhrálo ANO, ale náskok se zmenšuje

profimedia-0873489600
Domácí

Prezident jmenoval Ženíška ministrem pro vědu

profimedia-0871731452
Domácí

Pavel jmenuje Ženíška ministrem ve čtvrtek před polednem

profimedia-0871656209
Domácí

Ženíšek bude jmenován ministrem pro vědu ve čtvrtek