pondělí 6. května 2024

Komunisté se připravují na comeback. Představují kandidátku koalice STAČILO!

Koalice komunistů a osobností, které nesouhlasí s vládou premiéra Petra Fialy (ODS), má svou kandidátku. Vede jí předsedkyně KSČM a dále jsou na ní právník Ondřej Dostál, zdravotní sestra Petra Rédová či bývalý poslanec Jiří Valenta.

Kandidáti koalice STAČILO!

Kandidáti koalice STAČILO!
Zdroj: X @Koalice_STACILO

  • Kandidáti koalice STAČILO!
  • Zdroj: X @Koalice_STACILO

Poté, co po parlamentních volbách v roce 2021 vypadli komunisté z Poslanecké sněmovny, se jejich preference se pohybovaly mezi třemi a čtyřmi procenty, což ji návrat do politiky nezaručovalo. Nyní představují své politické vize pod hlavičkou koalice STAČILO!, která má šance v červnových eurovolbách udržet jejich jméno na politické mapě. Při dnešní tiskové konferenci tato nová koalice představila svou 28člennou kandidátní listinu, v jejímž čele stojí současná předsedkyně KSČM Kateřina Konečná. „Naše koalice je jedinou odpovědí na hrůzovládu, kterou občasné v České republice zažívají pod vedením Petra Fialy,“ řekla na úvod tiskové konference Konečná.

Odmítáme jakékoliv zbrojení, posílání granátů do války a zabíjení pod hlavičkou Evropské unie. Všichni kandidáti koalice STAČILO! odmítáme vysílání vojáků, nejen z České republiky, ale i z jakékoliv jiné země Evropské unie do válek, které nejen nejsou naše, ale které především znamenají další utrpení,“ nastínila program koalice její předsedkyně. Rýpla si také do současné podoby Green Dealu, který podle ní pouze poškozuje životy lidé v celé Evropě a zdražování, kdy cestu premiéra Fialy do Německa kvůli zjištění, že u sousedů se prodávají potraviny levněji, označila za ostudnou.

Poslední předvolební průzkum ukazuje, že v evropských volbách má koalici STAČILO! v úmyslu volit přes sedm procent voličů. Samotná KSČM se v průzkumech pro parlamentní volby v roce 2025 znovu blíží k hranici pěti procent, když se jí podle politologů daří odlákat některé voliče hnutí ANO.

Autor: Jan Skala

Související

Premiér Petr Fiala na zahájení stavby D35 z Vysokého Mýta do Homole
Domácí

Začala stavba D35 z Vysokého Mýta do Homole

Bednářová
Krimi

Bednářová může dál učit. Soud jí definitivně zprostil obžaloby

11462517264_a8d2ebb9b3_b
Zahraniční

Palestinské vlajky vlát nebudou, duhové nevadí. V úterý začíná Eurovize

27095245666_6fdbb262e7_b
Zahraniční

Chystá se ukrajinská protiofenziva. Ovšem až na rok 2025, řekli Američané