Klimatičtí aktivisté obarvili italské kanály nebo řeky, v Benátkách už dostali tresty

Aktivisté ze skupiny Extinction Rebellion v sobotu řádili na mnoha místech Itálie a barvili nazeleno vodu v řekách i kanálech. V italských Benátkách už dostali pokuty a zákaz vstupu do města.

GA7oIRPW8AA-czh.jpg

V Benátkách zezelenala voda ve Velkém kanálu.
Zdroj: X / Extinction Rebellion Italy

  • V Benátkách zezelenala voda ve Velkém kanálu.
  • Zdroj: X / Extinction Rebellion Italy

Benátky, Řím, Boloňa, Miláno, Turín, Bari a další města zažila v sobotu řádění klimatických extrémistů z hnutí Extinction Rebellion. Ti barvili vodu v řekách, jezerech či kanálech zelenou fluorescenční barvou na protest proti klimatickému summitu COP28 v Dubaji, kterému předsedá generální ředitel jedné z ropných společností. "Použitým barvivem je fluorescein, neškodná sůl. Za několik hodin se tyto vody vrátí do původního stavu," uvedlo hnutí na síti X.

V Benátkách se s nimi nemazlili. Celkem 28 lidí už dostalo od italských úřadů pokutu za neohlášenou demonstraci, přerušení veřejné služby, rozlití nebezpečných látek. Pět z nich má trest vyhoštění z města na čtyři roky a tři lidé dostali 48hodinový trest odnětí svobody. Zákaz vstupu do města je problém především pro ty, kteří studují na tamní univerzitě.

Řádění klimatických aktivistů řeší policie a úřady po celém světě. Proslulou fontánu Di Trevi v Římě obarvili načerno, berlínskou Braniborskou bránu se ani po několika měsících nepodařilo očistit od nánosů oranžové barvy, časté jsou také útoky barvou na nejrůznější budovy nebo přilepování se k cenným obrazům v galeriích. Členů kontroverzního hnutí Extinction Rebellion se přilepili k Picassovu obrazu v galerii v australském Melbourne nebo stříkali falešnou krev na budovy.

Autor: Michaela Dočkalová a Tereza Maixnerová

Související

prof
Zahraniční

Papež František po sedmi měsících opustil Vatikán. Vydal se do benátské věznice

Benátky
Zahraniční

Benátky v dubnu začnou vybírat poplatek od turistů

Marco Polo
Zahraniční Výročí

Před 700 lety zemřel Marco Polo. Evropanům odhalil Asii

Uhelný přístav v Newcastlu v Austrálii.
Zahraniční Klimatické změny

Stovka aktivistů byla zatčena. Blokovala uhelný přístav