pátek 3. května 2024

Benátky v dubnu začnou vybírat poplatek od turistů

Benátky zavedou vstupní poplatek pro turisty od konce dubna.

Benátky

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Deeana Arts

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Deeana Arts

Benátky se chystají zavést vstupní poplatek pro turisty, který začne platit od 25. dubna. Turisté, kteří Benátky navštíví bez přespání musí zaplatit pět eur, tedy v přepočtu 125 korun. Tento poplatek bude zaveden do 14. července, s výjimkou nočních hodin mezi 16:00 a 08:30.

Benátky plánují zavést tento systém během období, kdy se v Itálii slaví osvobození od nacismu a fašismu a První máj. Důvodem je očekávaný velký nápor turistů během těchto dnů. Tato opatření byla v minulosti několikrát oznámena, ale nikdy nebyla realizována.

Aby turisté mohli vstoupit do města, musí si předem pořídit QR kód na webové platformě města po uhrazení poplatku. Tento poplatek bude možné zaplatit i přímo u hlavních vstupů do Benátek. Kontroly zaplacení budou prováděny namátkově, a za neuhrazení poplatku hrozí pokuty od 50 do 300 eur. Podle starosty Benátek Luigiho Brugnara není cílem poplatku zvýšení příjmů, ale regulace počtu jednorázových turistů, kteří jezdí do Benátek na denní exkurze bez zajištěného noclehu ve městě. Ti turisté, kteří v Benátkách jsou ubytování, platí turistickou taxu jako ve většině turistických destinací v Evropě.

Autor: Šimon Mitro

Související

prof
Zahraniční

Papež František po sedmi měsících opustil Vatikán. Vydal se do benátské věznice

DBME2-data.jpg
Zahraniční

Kupé pro dva a virtuální ručník, německé dráhy ukázaly budoucnost cestování

7145088569_ae1f7253d8_b
Ostatní Zajímavosti

Láhev vína zdarma při odložení mobilu, láká návštěvníky italská restaurace

profimedia-0434662083
Domácí Eurovolby

Česká europoslankyně Dlabajová může vést italskou kandidátku do eurovoleb