sobota 18. května 2024

Zdraží Válek slazené nápoje? Chce na to jít skrz zdanění obsahu cukru

Uvedení slazených nápojů do vyšší sazby DPH přineslo státní kase 2,7 miliardy korun, ale na zdraví lidí se neprojevilo. Proto teď ministr Válek chystá další zdražení.

Mocktail-131638-pixahive

Slazené nápoje by měly znovu zdražit.
Zdroj: PixaHive

  • Slazené nápoje by měly znovu zdražit.
  • Zdroj: PixaHive

Vyšší daň na slazené limonády či minerální vody, to je téma, které se už napříč českým politickým spektrem přetřásá nějakou dobu. Nyní se do něho chce znovu vložit ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), který našel jinou cestu, jak nové zdražení těchto nápojů prosadit. Chce totiž zavést vyšší daň na obsah cukru. Od toto si slibuje možnost snížení onemocnění, které jsou s vysokým přijímáním cukru spojené, ať už jsou to kardiovaskulární potíže, různé formy rakoviny nebo cukrovka. Předchozí zavedení slazených nápojů do vyší sazby DPH se v tomto ohledu projevilo jako nedostačující.

Ve světě takový krok, který nyní chystá Válek, uvedlo do praxe už 50 zemí. A budou přibývat další, protože o stejném záměru, tedy snížení přísunu tekutého cukru populaci, informoval také slovenský premiér Robert Fico.

Nadváhou v České republice trpí 60 procent populace, což je třetí nejhorší výsledek ze zemí Evropské unie. To podle odborníků přináší zátěž zdravotního i sociálního systému a má to vliv i na ekonomickou produktivitu.

Autor: Jan Skala

Související

nemocnice
Ekonomika

Nemocenské pojištění skončilo po sedmi letech v plusu

profimedia-0868105570
Domácí

TOP 09 má čtyři kandidáty na post ministra pro vědu a výzkum

50049378747_42b6e32205_b
Domácí

Písek ze Sahary změnil počasí. Místo letního dne nastala smogová situace

Zsófia Pusztai Vlastimil Válek
Domácí

Česko uzavřelo dlouhodobou spolupráci s WHO. Jako jedna z prvních zemí EU