sobota 18. května 2024

Před 700 lety zemřel Marco Polo. Evropanům odhalil Asii

Světoznámý benátský cestovatel zemřel přesně před 700 lety. Prozkoumal Čínu i další kouty Asie.

Marco Polo

Marco Polo
Zdroj: Store Norske Leksikom (CC)

  • Marco Polo
  • Zdroj: Store Norske Leksikom (CC)

Jeden z nejvýznamnějších cestovatelů v dějinách zemřel přesně před 700 lety. Marco Polo se narodil v roce 1254 v Benátkách do rodiny benátských obchodníků, kteří se pohybovali po Hedvábné stezce. Odmala tak byl vystaven světu obchodu a dalekých cest.

Od svých sedmnácti let putoval po exotických krajinách se svým otcem Niccolem a strýcem Matteem. Navštívil Persii, Afghánistán či Čínu. Jeho podrobné záznamy o exotických zemích a kulturách poskytly Evropanům první pohled na vzdálené země východu. Po svém návratu domů v roce 1291 napsal spolu s italským spisovatelem Rustichellem da Pisa svou autobiografii z cest s názvem Milion, jež popisuje jeho cestování po Asii včetně jeho služby u dvora mongolského chána Kublaje.

Cestopis se záhy stal jednou z nejoblíbenějších knih středověku a je považovaná za první zeměpisné dílo o Asii. I když někteří kritici zpočátku zpochybňovali pravdivost jeho příběhů, později byla kniha uznána jako jedno z nejvýznamnějších děl středověké literatury.

Benátský rodák se stal inspirací pro mnoho dalších cestovatelů, včetně Kryštofa Kolumba. Jeho popisy východních zemí byly klíčovým prvkem v utváření evropské představy o Orientu. Cestovatelská legenda zemřela dne 8. ledna 1324 ve věku 69 let ve svých rodných Benátkách.

Životem Marca Pola se inspirovalo několik filmů a seriálů. V roce 2014 vznikl seriál Marco Polo z dílny Netflixu, jenž se dočkal dvou sérií. Bohužel pořádný velkofilm zatím o Polově životě natočen nebyl.

Autor: Šimon Mitro

Související

Světový rekordman v počtu shybů za minutu Adam Sandel
Inspirace Zajímavosti

Harvardský učitel udělal rekordních 77 shybů za minutu

Špicberky
Zahraniční Zajímavosti

Na Arktidě je k mání pozemek o velikosti Karlových Varů za několik miliard

odometr
Světové dny Auta

Den odometru

Devaterčata se svými rodiči
Ostatní Zajímavosti

První devaterčata na světě oslavila třetí narozeniny