sobota 18. května 2024

Zátěž zdravotních sester změří ministerstvo

Ministerstvo zdravotnictví spouští projekt pro měření zátěže zdravotních sester.

nemocnice

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Vidal Balielo Jr.

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Vidal Balielo Jr.

Ministerstvo zdravotnictví spustilo pilotní projekt nazvaný Měření ošetřovatelské zátěže, jehož hlavním cílem je analyzovat práci sester na různých pracovištích a na základě získaných dat upravit pracovní podmínky a personální obsazení.

Pro zdravotnické pracovníky referenčních nemocnic byla ve spolupráci s Ústavem zdravotnických informací a statistiky a náměstkyněmi ošetřovatelské péče vypracována metodika popisující postupy, parametry a ukazatele měření. První vyhodnocení pilotního projektu je plánováno na konec letošního roku.

Během projektu budou sledovány různé faktory, jako je časová náročnost péče, denní obrátka pacientů, průměrná délka hospitalizace, a další. „Měřením ošetřovatelské zátěže u vybraných výkonů se získají objektivní údaje, které pomohou posoudit zátěž všeobecných sester, dětských sester, praktických sester a porodních asistentek v čase a mohou pomoci při prosazování změn vedoucích k optimalizaci počtu ošetřovatelského personálu,“ sdělila Alice Strnadová, ředitelka odboru ošetřovatelství a nelékařských povolání, Hlavní sestra ČR.

Autor: Šimon Mitro

Související

sůl
Zahraniční Zdraví

Nadměrná konzumace soli zabíjí tisíce lidí denně

rakovina
Zdraví Věda

Bílkoviny v krvi varují před rakovinou, tvrdí výzkum

1000007773
Zahraniční Aktualizujeme

Fico je po operaci stále v ohrožení života. Podívejte se na video ze střelby

nemocnice
Ekonomika

Nemocenské pojištění skončilo po sedmi letech v plusu