sobota 18. května 2024

Úřad práce plánuje rekvalifikovat až sto tisíc lidí v digitálních dovednostech

Kolem sto tisíc lidí chce Úřad práce rekvalifikovat během následujících 16 měsíců.

notebook

Ilustrační foto.
Zdroj: Freerange Stock

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Freerange Stock

Na digitální vzdělávání svých občanů má Česko k dispozici 5,5 miliardy korun z Národního plánu obnovy, který financuje Evropská unie. Úřad práce nabízí lidem až 50 tisíc korun na vzdělání. V následujících 16 měsících plánuje rekvalifikovat kolem 100 tisíc lidí v oblasti digitálních dovedností.

Dosud se do kurzů úspěšně zapojilo asi 13 tisíc lidí. Úřad nyní nabízí přes 1 700 kurzů digitálního vzdělávání a rekvalifikací prostřednictvím svého vzdělávacího e-shopu, a to jak zaměstnaným, tak nezaměstnaným.

Do roku 2030 se předpokládá vznik 520 tisíc nových pracovních míst, ale zároveň může zaniknout až 330 tisíc míst. Většina pracovních pozic bude vyžadovat minimálně základní digitální dovednosti, zatímco v současnosti je to jen asi polovina pracovních míst. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka zdůrazňuje potřebu přizpůsobit se změnám na trhu práce. Záměrem je investovat do zvyšování kvalifikace zaměstnanců a podpořit jejich vzdělávání a rekvalifikace. Zlepšení digitálních dovedností bude podle něj prospěšné nejen v zaměstnání, ale i v každodenním životě.

Úřad práce nabízí širokou škálu vzdělávacích a rekvalifikačních kurzů, které hradí částečně nebo plně. Zatím se na tyto kurzy přihlásilo více než 18,5 tisíc lidí. Trendem je rostoucí zájem o digitální dovednosti mezi mladými i staršími lidmi, což může pomoci získat lepší práci a posílit pozici na trhu práce. Úřad práce zaznamenal výrazný nárůst zájmu o rekvalifikace všech typů. Jen za první čtvrtletí roku 2024 zajistil rekvalifikace pro 11 160 lidí, což představuje meziroční nárůst o 30 procent.

Autor: Šimon Mitro

Související

mobil
Domácí Technologie

Sledovací aplikaci na svém telefonu našel každý osmý Čech

AI
Ekonomika AI

Firmy chtějí umělou inteligenci, ale nedokáží ji zatím vhodně využívat

telekomunikace
Světové dny Technologie

Den telekomunikací

Logo Claude AI.
Zahraniční AI

Umělá inteligence Claude přišla do Evropy. Funguje i v češtině